Jerusalem Post: Jasenovac je "Auschwitz Balkana"

Foto: FaH, www.jpost.com

JERUSALEM POST objavio je članak o ustaškom logoru Jasenovac kojeg naziva "Auschwitzom Balkana".

U članku se ističe kako su zločini počinjeni protiv Srba i Židova u Jasenovcu uglavnom zanemarivani izvan granica Balkana.



Jerusalem Post piše kako je nakon uspostave marionetske NDH, Pavelić otvorio brojne kampove smrti diljem zemlje.

"Uvjeti Jasenovcu su prema podacima sa stranice Američkom muzeja holokausta, bili stravični. Smještajnih i sanitarnih kapaciteta nije bilo dovoljno, a stražari su mučili i ubijali zatvorenike kako im se prohtjelo", piše Jerusalem Post.

U članku se navodi kako za razliku od Auschwitza, Jasenovac nije imamo infrastrukturu za provođenje masovnih ubojstva. Umjesto plinskih komora, zatvorenici su ubijani noževima i maljevima dok su njihova tijela raskomadana sjekirama.

"Pretpostavlja se da je u Jasenovcu ubijeno između 12 i 20 tisuća Židova iz Hrvatske i BiH", piše Jerusalem Post navodeći da su rijetko korišteni meci.

U članku se navodi i kako je ustaški režim ubio više od 300.000 Srba od kojih su mnogi poginuli u Jasenovcu.

"Ustaše su koristili specijalni nož kojeg su zvali 'srbosjek' kako bi eliminirali što je više Srba moguće te su svoje žrtve mučili na najgore moguće načine", piše Post i dodaje kako hrvatske vođe nisu uspjeli zaustaviti rastuću podršku i divljenje ustašama.

"Nacistički slogani sve su popularniji i čak se izvikuju na nogometnoj utakmici s Izraelom kojoj je prisustvovao i hrvatski premijer", piše Post.

Pročitajte više