Jesmo li posljednja generacija koja kupuje automobile?

Foto: 123rf

PRVA Frontiers konferencija Bijele kuće održana je u Pittsburghu. Na njoj se raspravlja o idejama iz znanosti, tehnologije i robotike, koja sad uključuje i prijevoz. Panel o budućnosti urbanog prijevoza raspravljao je o samovozećim autima i autonomnoj budućnosti.

Ministar prometa SAD-a Anthony Foxx, gradonačelnik Pittsburgha William Peduto, suosnivač Zipcara Robin Chase i direktor Zooxa Tim Kentley-Klay raspravljali su o budućnosti samovozećih automobila.

Napuštanje ideje posjedovanja automobila

Chase je rekao kako mu je želja da ljudi mogu zamisliti da ne posjeduju automobile te da su samovozeći automobili alternativa vlasništvu općenito.

Zamolio je publiku da zamisli budućnost u kojoj ne izdvajaju 18 posto kućnog budžeta na automobil. Nakon Chasea ministar Foxx govorio je o zakonodavstvu, napomenuvši da su regulative za automobile i avione kasnile desetljećima za njihovom upotrebom u prometu.

"Ovo je nova industrija, koju još nismo regulirali", rekao je. Završio je izjavom kako bi ova generacija mogla biti posljednja koja će zapravo voziti automobile. "Želim da ne moram kćeri kupiti auto - sad već vidim da će to biti bolje za sve", rekao je.

Konferencija se održala 13. listopada.
 

Pročitajte više