Jessen-Petersen stavio manastir Dečane pod zaštitu

Civilni upravitelj UNa na Kosovu Soren JessenPetersen proglasio je u ponedjeljak navečer područje oko manastira Dečani zaštičenom zonom, u kojoj se zabranjuje izgradnja i druge djelatnosti bez odobrenja misije UN.

Naredba, koju je izdao Soren Jessen-Petersen, znak je zabrinutosti zbog "ilegalne gradnje, neregularne sječe šume i aktivnosti koje prijete da ugroze oblast jedinstvene kulturne i prirodne vrijednosti", stoji u priopćenju UNMIK-a objavljenom u Prištini.

Pravoslavni manastir Dečani iz 14. stoljeća u zapadnom dijelu Kosova nalazi se u kanjonu i okružen je planinskim šumama. UNESCO je 2004. godine manastir Dečane stavio na listu svjetske kulturne baštine.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen je ocijenio da su kanjon i manastir posebno blago koje mora biti sačuvano, kao dio dugoročnog održivog razvoja tog područja.

Naredbom se zabranjuje izgradnja, industrijske aktivnosti i eksploatacija prirodnih bogatstava u kanjonu, bez prethodnog odobrenja dužonosnika misije UN na Kosovu.

To ne utječe na vlasnička prava, ali naredba "jasno nalaže vlasnicima i korisnicima cijele zemlje u toj oblasti da moraju da poštuju zakone na Kosovu, odredbe UNESCO-a, kao i druge međunarodne standarde o zaštiti kulturnih i prirodnih bogatstava", stoji na kraju priopćenja UNMIK-a.

(Hina) xbb ysb

Pročitajte više