Jesu li opasni za zdravlje: Sanitarna inspekcija ispituje Jaffa kekse

MINISTARSTVA poljoprivrede i zdravstva izvijestila su kako je u izvanrednom nadzoru Sanitarna inspekcija provela uzorkovanje Jaffa keksa te se čekaju rezultati tog ispitivanja.

Podsjetimo, ti keksi su ovog tjedna povučeni iz prodaje u Sloveniji na temelju odluke zdravstvenog inspektorata nakon što je utvrđeno da kartonska ambalaža sadrži nedopuštene tvari koje se kroz plastičnu foliju lako izlučuju na proizvod. Slovenci su utvrdili kako kartonska ambalaža sadrži visoke vrijednosti fotoinicijatora benzofenona i 4- metilbenzofenona koji su opasni za zdravlje odraslih i djece.

Tražili očitovanje od proizvođača


"Bitno je napomenuti da se predmetni keksi ne nalaze u direktnom kontaktu s ambalažom za koju je u Republici Sloveniji rezultatima analize utvrđena visoka vrijednost benzofenona i 4-metilbenzofenona, već su primarno pakirani u polipropilenskoj foliji koja je sukladno prethodno navedenom Pravilniku dozvoljena kao kontaktna ambalaža za predmetne kekse", pišu iz hrvatskim ministarstava pozivajući se na Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom.

Hrvatska je uspostavila i kontakt s proizvođačem keksa Crvenka iz Srbije koji mora dostaviti izjavu i specifikaciju o navedenoj ambalaži. Nakon dobivenih rezultata uzorkovanja, hrvatske vlasti će odlučiti o daljnjem postupanju.

Pročitajte više