Joca Amsterdam naručio ubojstvo srpske ministrice pravosuđa?

ISTRAŽNA tijela u Srbiji sumnjaju da je ubojstvo srpske ministrice pravosuđa Snežane Malović planirala grupa koja je povezana s Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, zbog njenog inzistiranja na usvajanju Zakona o oduzimanju imovine. Prema nekim informacijama, plaćeni ubojice su ministricu trebali ubiti prilikom njenog ulaska u rodilište ili nakon izlaska u siječnju ove godine. Ali, osim toga, postojalo je još nekoliko planova za ubojstvo, prenosi Blic. Od kraja prošle godine, te tijekom 2009. godine istu su ministricu željele smaknuti i kriminalne grupe iz Valjeva, sa Pala i iz Šapca, ali su pripadnici tih skupina uhićeni prije pokušaja izvršenja toga naume.

Osim što je kriminalni vrh uznemirila najavom Zakona o oduzimanju imovine, dodatno ih je je razjarila najavom reizbora sudaca i tužitelja jer to podrazumijeva da svi u pravosuđu koji su imali bilo kakav kontakt s ljudima iz podzemlja neće biti izabrani.

Zakon o oduzimanju imovine uznemirio podzemlje

Od početka mandata i najave Zakona o oduzimanju imovine, ministrici Malović su počele stizati prijetnje u obliku SMS poruka. Nakon što je zakon usvojen i stupio na snagu 1. ožujka ove godine, i kada je formirana Direkcija za oduzimanje imovine, stigle su ozbiljne prijetnje smrću i ministrici, ali i njenim suradnicima Slobodanu Homenu, državnom tajniku, i Jugoslavu Stojiljkoviću, direktoru Direkcije.

Prilikom uhićenja valjevske skupine, neki od pripadnika su potvrdili da je jedan od vođa bio angažiran za atentat na ministricu.

Veliki udarac za srpsko podzemlje bio je uhićenje Sretena Jocića 27. travnja ove godine zbog sumnji da je organizirao grupu koja je ubila Pukanića i Franjića. Specijalni tužitelj Miljko Radisavljević odmah je pokrenuo i financijsku istragu Jocićeve imovine.

Joca Amsterdam angažirao Darka Eleza da smakne ministricu

Prilikom uhićenja Željka Milovanovića, osumnjičenog za ubojstvo Pukanića i Franjića, u njegovom je stanu otkriveno oružje i profesionalna oprema za atentat, između ostalog i optički nišan. Sumnja se da je njegova meta bila i ministrica Malović.

Srpski kriminalni krugovi dodatno su se uznemirili kada su se ministrica Malović i čelnici srpskog pravosuđa u srpnju ove godine sastali u SAD-u s američkim kolegama i kada je, između ostalog, dogovorena i zajednička borba protiv narko-kartela. Nakon toga, u Beogradu je uhićena grupa Ivana Pavlovića zbog trgovine kokainom, a BIA je nedavno izvela izuzetnu akciju zapljene 2.174 kilograma kokaina.

Istražna tijela došla su do podataka da je kriminalnu grupu Darka Eleza s Pala angažirao Joca Amsterdam za ubojstvo ministrice Malović.

Pročitajte više