Joca Amsterdam svjedoči protiv Mesića: "Nije ugledan, ali ima informacije iz podzemlja"

POLITOLOG Darko Petričić, koji je u ugašenoj HTV-ovoj emisiji Dossier.hr javno prozvao Stjepana Mesića za povezanost s albanskom mafijom, pozvao je za svjedoka u parnici s bivšim predsjednikom notornog kriminalca Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam.

Znam da Joca nije baš ugledan...

Mesić je Petričića tužio za klevetu, a politolog tvrdi da nema ništa sporno u pozivanju Joce Amsterdama, iako kaže kako zna "da se ne radi o osobito uglednom čovjeku, ali barata korisnim informacijama iz podzemlja".

"Pratio sam suđenje u kojem se Jocića tereti za ubojstvo Ive Pukanića i uočio da on o Mesićevoj povezanosti s albanskom mafijom govori slično kao i ja. Čak je rekao da je sve u detalje spreman ispričati ako ga netko pozove. Pa sam ga ja pozvao", rekao je Indexu Petričić.

Kako nije baš svakodnevna pojava da se za svjedoka poziva okorjelog kriminalca regionalnog, ako ne i svjetskog kalibra, upitali smo politologa misli li da će sud njegovo svjedočenje uzeti kao vjerodostojno. Mesić je, osim toga, na meti Jociću i zbog bliskosti s pokojnim Pukanićem.

"Važna je kvaliteta svjedočenja, a ne sami svjedok. Problem se pojavio kad se dosta mojih svjedoka odbilo pojaviti pred sudom, jer se plaše za vlastitu sigurnost. Ovo s Jocićem učinilo mi se kao najelegantnije rješenje", izjavio je Petričić.

Teorija zavjere: Zašto je Mesić bio blizak s predsjednicima Sirije i Libije?

U razgovoru nas je opskrbio s još nekoliko zavjereničkih teorija: Mesićeva povezanost s albanskom mafijom njemu je očita i po tome što je bivši predsjednik žestoko zagovarao nezavisnost Kosova, a tvrdi i da je 60 posto Mesićevih političkih aktivnosti bilo usmjereno na Albaniju i Kosovo.


Na konstataciju da to jednostavno nije točno, odnosno da je potpuno deplasirano tvrditi da je Mesić više od pola svojih predsjedničkih putovanja bio u ove dvije države, Petričić je ponudio novu teoriju.

"Ali, Mesić je bio dobar s predsjednicima i državama koje su za 90 posto zapadnih zemalja neprihvatljive, sjetite se samo Sirije ili Libije", rekao je politolog u sudskom sporu s bivšim predsjednikom.

"Mesićev odvjetnik je u panici"

Na kraju je zaključio da je i Mesićev odvjetnk Čedo Prodanović u panici.

"Mesić zadnji put nije imao ništa protiv toga da svjedoči Jocić. Danas se njegov odvjetnik Čedo Prodanović tome žestoko usprotivio. Očito je rekao Mesiću da bi mu to moglo naštetiti", zaključio je Petričić.

Sudac Općinskog kaznenog suda Zorislav Kaleb odobrio je danas svjedočenje Jocića, koji će se vjerojatno javiti video-linkom iz beogradskog pritvora.

Svjedočit će i Mesićeva pomagačica iz prve predsjedničke kampanje

Svjedočiti bi mogla i Višnja Škreblin koja je Mesiću aktivno pomagala u kampanji za prvi predsjednički mandat. Petričić je na HTV-u Mesića javno optužio da su mu albanski mafijaši obilato novčano pomogli baš u tom prvom mandatu, u kampanji s kraja 1999. i početka 2000. godine. Stjepan Mesić je na putu u Kini s kojeg se vraća za koji dan.

Pročitajte više