Johnson najavio nove mjere: Kontakti zaraženih će se morati testirati jednom dnevno

Foto: EPA

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da Velika Britanija pooštrava restrikcije radi suzbijanja širenja omikron inačice koronavirusa, pa se tako od ponedjeljka ponovo uvode rad od kuće i covid-propusnice za veća okupljanja.

"Sve je jasnije da se omikron širi puno brže nego ranije delta" jer je do danas u Velikoj Britaniji prijavljeno 568 slučajeva te inačice koronavirusa, a stvaran broj je "sigurno i puno veći", rekao je Johnson na tiskovnoj konferenciji.

"Broj zaraženih omikronom se udvostručuje svaka 2 do 3 dana"

Napominjući da se čini da se broj zaraženih omikronom u zemlji udvostručuje svaka dva do tri dana i ne želeći nagađati o težini simptoma koje uzrokuje ova varijanta, konzervativni čelnik je istaknuo da "ovakav eksponencijalni rast može potaknuti velik porast hospitalizacija i stoga, nažalost, umrlih".

"Zbog toga je prelazak na plan B", što se tiče restrikcija u Engleskoj, "razmjeran i razuman odgovor" dok se ne ubrza kampanja docjepljivanja, dodao je.

Vlada stoga traži od zaposlenika da već od ponedjeljka rade od kuće "ako je to moguće".

Covid-propusnica, kojoj se protive neki zastupnici konzervativne većine, prvi put je uvedena u Engleskoj u noćnim klubovima i na svim mjestima s više od 10.000 ljudi.

"Najvažnija stvar koju svatko od nas može učiniti je cijepiti se"

Svakodnevno testiranje bit će obavezno za sve koji dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

"Uvest će se svakodnevni testovi umjesto samoizolacije kako bismo umanjili poremećaje u svakodnevnom životu", rekao je Johnson.

"Ali najvažnija stvar koju svatko od nas može učiniti je cijepiti se. Ključno je dobiti tu booster dozu čim dođete na red", rekao je Johnson i dodao da se cijepljenje mora odvijati brže, javlja BBC.

Velika Britanija, među najteže stradalim europskim zemljama s gotovo 146.000 umrlih od početka pandemije covida-19, vratila se restriktivnim mjerama ne bi li suzbila širenje omikrona, poput ograničenja putovanja, nošenja maske u trgovinama i u javnom prijevozu.

Pročitajte više