Jordan najavio gradnju nuklearne elektrane

JORDAN je jučer najavio, preko svog ministra za energetiku, da do 2015. planira sagraditi i pustiti u pogon svoju prvu nuklearnu elektranu. Nuklearna energija će se koristiti za različite svrhe, kao što su dobivanje struje ili desalinizacija.

Khaled Sharida, jordanski ministar energije, koji ima doktorat iz nuklearne fizike na jednom nizozemskom sveučilištu, najavio je da će se Jordan pozabaviti i alternativnim izvorima energije, kao što su vjetar i sunce.

Jordanska sveučilišta će, po arapskom listu Al-Hayat, uskoro početi predavati nuklearnu fiziku da bi pripremila generaciju koja će moći raditi u nuklearnoj elektrani. Sharida kaže da je plan rezultat arapskih trendova koje zapad prihvaća.

U mjesecu travnju će Jordan posjetiti ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Mohammed ElBaradei. On će s jordanskim vodstvom raspravljati o budućim planovima za proizvodnju nuklearne energije.

Jordan je potpisnik međunarodnog Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, koji dužnosnicima IAEA-a dopušta da nadziru proizvodnju nuklearne energije za mirovne svrhe.

Hamzah, brat jordanskog kralja Abdullaha, navodno će biti ravnatelj jordanskog energetskog povjerenstva, koje će u nadolazećim godinama izraditi plan dobivanja energije. Jordanske pustinje sadrže oko 2 posto svjetskih zaliha urana.

Egipat je prije dva mjeseca najavio namjeru obnavljanja svog nuklearnog projekta koji je prekinut prije skoro 20 godina, a ima izvještaja o tome da se gradnjom nuklearnih elektrana namjeravaju pozabaviti i Saudijska Arabija, Sirija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više