Jordan Peterson dobio koronu u bolnici u Beogradu, stanje mu se pogoršalo

Screenshot: YouTube/Mikhaila Peterson

JORDAN PETERSON, kontroverzni kanadski psiholog, autor i govornik, postao je u posljednjih nekoliko godina intelektualna superzvijezda zahvaljujući svojoj kombinaciji žestokog protivljenja političkoj korektnosti i konzervativne verzije self-helpa koja naglašava odgovornost kao put prema ispunjenom životuposebno za mlade muškarce u svijetu čije se društvene norme i vrijednosti rapidno mijenjaju.

Svojim predavanjima i debatama s drugim intelektualcima poput Sama Harrisa ili Slavoja Žižeka punio je dvorane diljem svijeta. Njegova knjiga 12 pravila za život: Protuotrov kaosu postala je svjetski bestseler prodan u više od tri milijuna primjeraka. U isto su vrijeme njegovi polemički okršaji s kritički nastrojenim novinarima koji su ga intervjuirali postali viralni na društvenim mrežama. I dok su ga konzervativci slavili, za ljevičare i mnoge liberale bio je pseudointelektualni apologet seksizma i drugih oblika diskriminacije, religioznog nazadnjaštva i kapitalističke nejednakosti. 

>>Jordan Peterson i Slavoj Žižek: Debata stoljeća ili precijenjeni show?

A onda je, prije nekih godinu dana, naprosto nestao.

Prvo završio u Rusiji na odvikavanju u induciranoj komi...

U međuvremenu smo doznali i zašto. Peterson je razvio ovisnost o benzodiazepinima - vrsti anksiolitika ili, kolokvijalno rečeno, lijekova za smirenje koja je vrlo popularna i u Hrvatskoj. Nakon pokušaja skidanja s lijeka odjednom, umjesto postupnog smanjivanja doze kakvo liječnici preporučuju, razvio je teške neurološke simptome kao što je akatizija - nehotični i neprestani pokreti tijela. Nakon neuspješne terapije odvikavanja u klinikama u SAD-u i Kanadi završio je na nekonvencionalnom liječenju u Rusiji koje je uključivalo stavljanje u induciranu komu na osam dana. U isto vrijeme je razvio i upalu pluća.

>>Jordan Peterson skoro umro zbog lijekova za smirenje, liječi se u Rusiji

Iz kome je izašao odviknut od benzodiazepina, ali s novim neurološkim problemima kao što su epileptički napadaji, zbog čega mu je propisan antiepileptik. Liječenje je na kraju nastavio ni manje ni više nego u Srbiji. Ondje mu se stanje, kako je rekao u podcastu sa svojom kćeri, drastično poboljšalo. A onda je došlo do još jednog obrata nagore. 

...a sada u Srbiji s koronavirusom

Peterson se, naime, u Srbiji zarazio covidom-19, što je za britanski tabloid The Sun otkrila njegova kći Mikhaila početkom ovog mjeseca. U razgovoru za The Sun Mikhaila Peterson je objasnila i da mu se stanje u međuvremenu pogoršalo - i to navodno nakon što su mu srpski liječnici dali terapiju za covid-19.

Naime, pojasnila je da je antibiotik na koji su ga stavili, zbog upale pluća koju je dobio, toksičan za osobe koje se odvikavaju od benzodiazepina. Posebno je zabrinjavajuće što je Petersonu ovo druga upala pluća u malo više od godinu dana. 

"Stavili su ga na razne terapije, na neki način preventivno, daju mu antivirusne lijekove i stvari. Ne znam je li to sve bilo neophodno jer njegovi simptomi nisu bili toliko ozbiljni, on nije kašljao, imao je blagu groznicu, ali stavili su ga na sve."

"I sada imamo korak unatrag u njegovom oporavku. Život jednostavno nije dobar, stvari trenutno nisu dobre. Bit će mu bolje, ali definitivno je napravio korak unatrag i to je zaista nesreća, ovo je katastrofa", zaključila je.

Ipak, dodala je da su sada i on i ona "u posljednjoj fazi koronavirusa", što sugerira da se Peterson ipak oporavlja.

U Srbiju došao na nastavak liječenja od ovisnosti i nuspojava lijekova za smirenje

A da je Peterson s kćeri Mikhailom u Beogradu prvi je otkrio srpski Nedeljnik u lipnju. 

"Stigli smo u Beograd prije nekoliko dana. Tata je na liječenju u jednoj privatnoj klinici", rekla je Mikhaila tada za Nedeljnik.

"Morao je na hitno liječenje u Rusiju nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da prebrodi opasnu ovisnost o vrlo jakom lijeku protiv tjeskobe. Morao je provesti četiri tjedna na odjelu intenzivne skrbi u vrlo teškom stanju, ali je uz pomoć izuzetno kompetentnih i hrabrih liječnika preživio. Neizvjesnost oko njegovog oporavka bila je jedno od najtežih i najstrašnijih iskustava koja smo imali", dodala je Mikhaila Peterson:

"Uspio se oporaviti u Moskvi pa smo otišli u Floridu. Ondje nas je dočekala pandemija koronavirusa, ali smo doznali i za jednu kliniku u Beogradu", objasnila je: "Vrlo smo zadovoljni prvim rezultatima terapije (u Beogradu). Tata se osjeća mnogo bolje. Radi se o inovativnom, holističkom pristupu koji je pomogao mnogima."

Počeo uzimati benzodiazepin zbog autoimune reakcije na hranu? 

Kao i mnogi drugi pacijenti koji pate od tjeskobe i nesanice, kao i njihovi obiteljski liječnici koji ih često olako propisuju, ni Peterson izgleda nije obraćao pažnju na nuspojave i opasnosti od dugoročnog uzimanja benzodiazepina (Normabel odnosno Valium, Helex odnosno Xanax, Praxiten i drugi) - prije svega od razvijanja psihičke i fizičke ovisnosti.

Peterson je, kako sam kaže, uzimao vrstu benzodiazepina nazvanu klonazepam, odnosno rivotril, od 2016. Liječnik mu ga je propisao nakon što je počeo osjećati vrlo teške simptome, navodno zbog autoimune reakcije na hranu. U podcastu s voditeljem Joeom Roganom iz srpnja 2018. Peterson je objasnio da se radilo o nefiltriranom soku od jabuke, ni manje ni više, no i on, i njegova kći Mikhaila, i njen suprug navodno su dobili autoimunu reakciju zbog sulfata u soku. 

A njegova reakcija bila je takva, ispričao je Roganu, da nije mogao spavati sljedećih 25 dana. Tjeskobu koju je dobio opisao je kao "preplavljujući osjećaj nadolazeće propasti".

Znakovito je, međutim, da je u to vrijeme već bio prešao na pretežno mesnu dijetu, očito na nagovor svoje kćeri koja je bila prešla na potpuno mesnu dijetu koju naziva "lavlja dijeta", a koja se sastoji samo od govedine, soli i vode. Mikhaila Peterson, koja od reumatoidnog artritisa pati od puberteta - s 15 godina morali su joj ugraditi umjetni kuk - ali pati i od drugih autoimunih i psihičkih bolesti, tvrdi da su joj svi simptomi autoimunih bolesti, uključujući depresiju, tjeskobu i kronični umor, nestali otkako je počela jesti samo meso. 

"I Mikhaila i ja smo primijetili da je, kad smo ograničili svoju dijetu, a onda pojeli nešto što nismo smjeli, reakcija na hranu koju nismo smjeli jesti bila apsolutno katastrofalna", rekao je Roganu. Objasnio je i da se zahvaljujući pretežno, a zatim i isključivo mesnoj dijeti riješio kroničnih zdravstvenih problema koje je imao, uključujući depresiju i tjeskobu, zbog čega je prestao piti i antidepresive na kojima je dotad bio. A onda je sve, očito, krenulo nizbrdo.

Peterson i supruga na nagovor kćeri prešli na kontroverznu "lavlju dijetu": Meso, sol i voda

U svakom slučaju, reći da je ova dijeta kontroverzna bio bi eufemizam. Kako je za Atlantic još 2018. komentirao dr. Jack Gilbert, profesor kirurgije i direktor na koledžu University of Chicago’s Microbiome Center, isključivo mesna dijeta je "užasno loša ideja".

Dr. Gilbert, koji je u svojoj karijeri opsežno istraživao kako mikrobi u našoj utrobi probavljaju hranu, smatra kako ovakva mesožderska dijeta ima za posljedicu teški poremećaj metabolizma, uništenje mikrobioma, kardiološke komplikacije, ali potencijalno i rak debelog crijeva. 

Unatoč tome, Mikhaila Peterson je, prema pisanju Buzzfeda iz 2018., naplaćivala do 120 dolara za sat vremena konzultacija o "lavljoj dijeti" preko Skypea.

Slučajno ili ne, i Petersonova supruga Tammy, koja je također prešla na isključivo mesnu dijetu, 2019. je oboljela od raka bubrega. Upravo je njeno teško stanje bilo razlog zašto je Petersonu liječnik povećao dozu anksiolitika, što je imalo paradoksalnu nuspojavu - još veću tjeskobu. A njegov pokušaj naglog skidanja s tableta očito je pokrenuo nesretni lančani niz komplikacija zbog kojeg je na kraju završio s koronavirusom i drugom upalom pluća u godinu dana. Koronavirus su u isto vrijeme dobili i njegova kćer, njena maloljetna kćer i suprug.

A Mikhaila Peterson se, prema njenim objavama na društvenim mrežama, baš i nije držala mjera socijalne distance u Beogradu. Ipak, u objavi na Twitteru ranije ovog tjedna napisala je da je "tatin koronavirus u redu" te da je dobila koronavirus od svog djeteta "koje ga je vjerojatno dobilo na igralištu", ali da su sada "svi dobro, ipak, i imuni". 

Koji su točno uzroci ekstremno teškog zdravstvenog stanja u kojem se Peterson našao i koji od njih je ključan, možemo samo spekulirati. Kritičari će zasigurno ovo uzeti kao potvrdu da se radi o osobi koja ne bi trebala drugima davati životne savjete, budući da se sama dovela u ovakvu situaciju. Obožavatelji se naprosto nadaju da je najgore iza njega.

Pročitajte više