Jordanski kralj traži od Bidena da spriječi napad Izraela na Rafah. "Bit će masakr"

Foto: Profimedia

Jordanski kralj Abdullah sastao se jučer s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Rekao mu je da će izraelska ofenziva na Rafah za posljedicu imati "novi masakr" nad palestinskim civilima te je stoga pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme hitne korake.

"Kralj je upozorio na posljedice izraelske kopnene ofenzive na grad Rafah, među kojima je širenje sukoba na bliskoistočnu regiju", navodi se u priopćenju jordanskog kraljevskog dvora nakon što je kralj Abdullah ručao s Bidenom u Bijeloj kući.

Biden upozorio Netanyahua

Usprkos upozorenjima međunarodne zajednice da ne provede plan kopnene invazije, izraelska vojska sinoć je izvela zračne napade na Rafah nekoliko sati nakon što je poručila Palestincima u tom južnom dijelu Pojasa Gaze da se evakuiraju. 

U telefonskom razgovoru Biden je zatražio od izraelskog premijera Netanyahua da nipošto ne pokreće veliku kopnenu ofenzivu na Rafah bez plana koji štiti palestinske civile. 

Kralj Abdullah upozorio je Bidena da bi napad Izraela na Rafah, gdje živi 1.4 milijuna raseljenih Palestinaca koji su izgubili svoje domove tijekom rata u Pojasu Gaze, mogao završiti još jednim masakrom. 

"Njegovo Veličanstvo naglasilo je važnost svih napora koji smjeraju ka trenutnom prekidu vatre u Gazi. Osim toga, u središtu razgovora između kralja i američkog predsjednika bilo je omogućavanje nesmetane isporuke humanitarne pomoći potrebitima u Gazi", stoji u priopćenju jordanskog dvora.

Bijela kuća oglasila se u zasebnom priopćenju, u kojem navodi da su kralj i predsjednik raspravljali o "potrebi za što bržim otpuštanjem Hamasovih talaca i postizanjem prekida vatre koji će omogućiti dolazak humanitarne pomoći". 

Jordan već dugo kritičan prema izraelskim potezima

"Obje strane ostaju privržene cilju postizanja trajnog mira, koji uključuje put prema palestinskoj državi, uz sigurnosna jamstva za Izrael", naveli su iz Bijele kuće.

Između Bidenove administracije i izraelskih dužnosnika i dalje su prisutne nesuglasice oko planiranog izraelskog vojnog upada u grad Rafah na jugu Gaze, gdje je Palestincima već rečeno da počnu evakuirati neke dijelove od ponedjeljka.

Zadnji susret između Bidena i Abdullaha u Bijeloj kući dogodio se u veljači, kada su dvojica saveznika razgovarala o nizu izazova kao što su prijeteća izraelska kopnena ofenziva u južnoj Gazi i patnja palestinskih civila. Što se tiče Jordana i drugih arapskih zemalja, one su oduvijek bile izrazito kritične prema izraelskim akcijama, a prekid vatre zahtijevale su još od sredine listopada prošle godine, kada je broj civilnih žrtva počeo vrtoglavo rasti.

Rat između Izraela i Hamasa počeo je napadom Hamasa na Izrael 7. listopada, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1200 ljudi i uzeta 252 taoca. S druge strane, prema podacima ministarstva zdravstva Gate, u izraelskim je napadima ubijeno oko 34.600 Palestinaca, a više od 77 tisuća ih je ranjeno.

Pročitajte više