Još jedan član HUP-a ustao protiv vodstva, kaže da ih danas čeka vrlo nezgodan dan

Foto: Igor Soban/PIXSELL

JOŠ jedan član Hrvatske udruge poslodavaca ustao je protiv vodstva te organizacije.

Riječ je o Hrvoju Balenu, jednom od osnivača Algebre koji je danas član Uprave zadužen za marketing i prodaju te dopredsjedniku HUP-ICT granske udruge. 

U svojoj je jučerašnjoj objavi na LinkedInu objasnio što zamjera vodstvu HUP-a te kazao kako šeficu HUP-a Gordanu Deranju danas čeka vrlo nezgodan dan jer ima informacije da neće biti dovoljno ruku za njen izbor. 

Objavu Hrvoja Balena prenosimo u cijelosti.

"Jedan vrlo nezgodan dan"

"Puno ljudi me zvalo proteklih dana oko razvoja situacije u HUP-u i redom sam svima pojašnjavao da je riječ o internoj stvari, koja se mora riješiti isključivo internim kanalima, a ne prepucavanjem preko medija. Međutim, onda se i 'moju' udrugu HUP ICT počelo povezivati s nekim ljudima koji iskaču u medijima i pokušavaju iskoristiti ovaj trenutak za svoje osobne obračune, a što je potpuno neistinito. Također, u naletu strasti, počelo nas se prozivati i "mrziteljima HUP-a", što je potpuno suludo.

Da razjasnim, izvršni odbor HUP ICT kao jedne od 30 granskih udruga je nezavisno i jednoglasno zauzela stav da neće podržati statutarne promjene i retroaktivnu dodjelu mandata postojećoj predsjednici, ali i da javno osuđuje mnogobrojne nepravilnosti i sumnjive radnje koje su se događale. To je sasvim normalno za udruženje koje okuplja 140 najjačih hrvatskih i internacionalnih ICT tvrtki, kako malih, tako i velikih. Također, konstruktivno smo rekli kako želimo da HUP izgleda u budućnosti te što se više nikako ne smije događati. Nakon toga smo distribuirali dokument drugim granskim udrugama, članovima izvršnog odbora, vijeću članova i skupštinarima. Vrlo brzo taj stav je zauzelo još 12 granskih udruga i zahvalilo se jer smo mi jedini izgleda dobili sve relevantne informacije iz prve ruke. Ostalim granskim udrugama iz nekog razloga te informacije nisu stizale i to je dovelo do trenutnog stanja podjela i samoubilačkih poteza.

Zaista postoji puno stvari koje trenutno opterećuju HUP i sigurno se mnogo toga moglo odigrati bolje, no vrijeme ne možemo vratiti. Međutim, za sutra, srijedu 27. svibnja 2020. je sazvana skupština na kojoj će se de-facto raspravljati i glasati samo za jednu točku: želimo li retroaktivno promijeniti statut da bismo postojećoj predsjednici produljili mandat i to navodno samo radi njezine pozicije u europskoj poslodavačkoj konfederaciji Business Europe.

Našu gransku udrugu nikad nitko nije pitao koje stavove bismo htjeli zauzeti u toj europskoj udruzi. Nitko nas nije izvijestio niti koje su nam to velike mogućnosti otvorene tim članstvom. Nikada nas nitko nije izvijestio o čemu se razgovara na sjednicama istoga. Je li to članstvo u Business Europe zaista toliko vrijedno da se 'siluje' statut, krše osnovni postulati, manipulira s točkama dnevnog reda na Vijeću članova, razjedini članstvo i ocrni ovu instituciju za koju sam i ja dao svojih proteklih 12 godina?

Cijenim sve što je gospođa Gordana Deranja napravila za HUP u proteklom mandatnom razdoblju, a pogotovo što je sve postigla sa svojom granskom udrugom i tvrtkom. Nekako se još uvijek nadam da će izaći pred skupštinu i zahvaliti na mandatu, te predložiti da se organiziraju normalni, redovni izbori i da HUP iz svega izađe puno jači i relevantniji.

Zašto tako mislim?

Zato što je za nju osobno sutra jedan vrlo nezgodan dan. Ukoliko se dogodi da se ne izglasa promjena statuta, a prema svim informacijama izgleda da neće biti dovoljno "ruku", vjerujem da će joj biti jako neugodno što je uopće pristala ući u takvu kampanju.

S druge strane, ukoliko 2/3 članstva zaista uspije izglasati promjenu statuta, naći će se pred pirovom pobjedom, koju mediji sigurno neće veličati, a nakon koje će "zavladati" udrugom iz koje će izaći mnogobrojno članstvo, nastaviti se sukobi i čija relevantnost će se približiti relevantnosti Udruge ljubitelja poštanskih maraka iz Lesota", napisao je Balen. 

Pročitajte više