HUP traži ukidanje zabrane rada nedjeljom i stanke za dezinfekciju

HUP traži ukidanje zabrane rada nedjeljom i stanke za dezinfekciju
Foto: Filip Kos/PIXSELL

TRGOVCI pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) priopćili su kako smatraju da odluka o neradnoj nedjelji nije primjerena protuepidemijska mjera pa su od Ministarstva zatražili da se omogući rad trgovina nedjeljom i blagdanima te ukine stanka za dezinfekciju.

Dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvu unutarnjih poslova, HUP Udruga trgovine zatražila je "hitne prijedloge vezane za omogućivanje rada trgovina nedjeljom i neradnim danima i ukidanje pauze za dezinfekciju za vrijeme trajanja krize uzrokovane covidom-19, na način kako je omogućeno drugim sektorima kao što su primjerice osobne usluge i ugostiteljstvo".

Kažu da zabranom nije postignuta sigurnost i zaštita

Smatraju kako mjerom zabrane rada nedjeljom nije postignuta adekvatna protuepidemijska sigurnost i zaštita jer su se upravo zbog ograničavanja rada trgovina opteretili ostali dani u tjednu, naročito ponedjeljak, subota, petak, te potencirale veće gužve kupaca drugih dana u tjednu.

"Ako se takav tip zabrane želi planirati i donositi, ona bi se trebala odnositi jednako na sve subjekte bez izuzetaka te uzeti u obzir kompletan dobavljački lanac povezan s trgovinom s obzirom da je svaka druga odluka koja jedne subjekte izdvaja od drugih potencijalno protuustavna i narušava poduzetničke slobode na tržištu maloprodaje", navode, među ostalim, iz HUP Udruge trgovine.

Poručili su da je tema reguliranja rada trgovina područje koje se može i treba regulirati isključivo kroz Zakon o trgovini te drže da to nije tema kojom se trebaju baviti tijela iz sustava civilne zaštite, kao što su Nacionalni stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kažu da će zabrana rada nedjeljom kao posljedicu imati otpuštanje ljudi

"Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika u trgovini, zbog smanjenog fonda sati. Što se tiče pauze za dezinfekciju, ona kod kupaca stvara negativne reakcije jer čekanjem u redu stvaraju se nepotrebne gužve kupaca, prije i poslije predmetne pauze ", navodi se, među ostalim, u priopćenju.

HUP Udruga trgovine navela je i da ostali subjekti (osobne usluge, ugostiteljstvo) koji imaju direktni kontakt i manje radne prostore u kojima je bliža interakcija ljudi nemaju propisanu obvezu pauze za dezinfekciju pa poziva da se isti uvjeti rada omoguće i gospodarskim subjektima u trgovini.

Sindikati podržali zabranu rada nedjeljom

Inače, Sindikat trgovine Hrvatske pozdravio je odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite da za vrijeme epidemije trgovine neće raditi nedjeljom i blagdanima. Članovi sindikata očekuju i da nedjelja bude dan tjednog odmora u trgovini u Hrvatskoj jer smatraju da trgovina nije djelatnost koja treba raditi nedjeljom.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je početkom svibnja da je neradna nedjelja pitanje interesa društva te mora imati prednost nad interesom profita, a od vlade su zatražili da u saborsku proceduru hitno pošalje izmjene Zakona o trgovini te njihovo donošenje prije parlamentarnih izbora.

Odgovorio je i na najave o otkazima u trgovini. SSSH ističe da zbog slobodne nedjelje neće biti 15.000 radnika viška u trgovini, nego da ih najmanje toliko nedostaje kada bi radnici radili u skladu s propisima i kolektivnim ugovorima. Dodaju da se poslodavcima, kada bi povećano plaćali rad nedjeljom, taj rad ne bi isplatio.

Naglasio je i da sindikalni prijedlog nije apsolutna zabrana rada nedjeljom, nego regulacija u okviru radnog vremena u trgovini, u kojoj bi poslodavac mogao odabrati određeni broj radnih nedjelja ovisno o njegovu interesu i potrebama okruženja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara