Još jedan humanitarni brod krenuo prema Pojasu Gaze



SAMO dva dana nakon krvavog napada izraelskih vojnih snaga na turski humanitarni konvoj s teretom od 10.000 tona pomoći namijenjene stanovnicima Pojasa Gaze, prema istom je odredištu krenuo još jedan brod, ovaj put iz Irske.

Kako prenose svjetski mediji, brod Rachel Corrie, nazvan po američkoj humanitarki ubijenoj prije nekoliko godina u Gazi, prevozi oko 550 tona cementa i građevinskog materijala, edukacijski materijal, igračke, lijekove i medicinsku opremu. U pratnji broda je i nekoliko desetaka humanitarnih aktivista, članova Pokreta za slobodu Gaze.

Brod prevozi građevinski materijal, a Izrael takvu pomoć ne pušta u Gazu

Brod prevozi i građevinski materijal i cement unatoč činjenici da izraelske vlasti u Pojas Gaze ne dopuštaju unos knjiga, papira, pokrivača i građevinskog materijala. No aktivist Pokreta Derek Graham novinarima je neposredno prije isplovljavanja broda izjavio kako na put kreću s namjerom da humanitarnu pomoć koju nose isporuče stanovnicima u Gazi. Brod bi, prema ranijim najavama, u vode ispred Gaze trebao stići u petak poslijepodne ili subotu ujutro.

No brod riskira novi neugodni susret s izraelskom vojskom, čiji su čelnici i nakon oštrih reakcija čitavog svijeta na napad na brod Mavi Marmara, u kojem je poginulo 19 aktivista, objavili kako će zaustaviti svaki brod koji na sličan način pokuša probiti blokadu Gaze.

Nove je brodove danas najavila i Europska kampanja za prekid blokade Gaze, koja je objavila da je skupila sredstva za prva tri broda s humanitarnom pomoći za to područje, koje je već treću godinu pod blokadom Izraela.

Pročitajte više