Još jedan loš dan za tržišta dionica



SVJETSKA tržišta dionica i euro danas su ponovno pali, zbog straha ulagača da će dužnička kriza na starom kontinentu trajati predugo i da će usporiti globalni rast. Azijska tržišta dodatno je pogodila napeta situacija između dvije Koreje.

Britanski indeks FTSE 100 i njemački Dax pali su za 2,5, a francuski CAC-40 za 2,8 posto. Burze u Italiji i Španjolskoj, zemljama ozbiljno opterećenim dugovima, pale su za preko četiri posto. Na početku trgovanja u SAD-u, indeks Dow Jones pao je za 2,1, a S&P 500 za 2,5 posto.

Italija i Španjolska novi su izvor brige. U Španjolskoj je preko vikenda centralna banka preuzela regionalnu banku, a Međunarodni monetarni fond rekao je da Španjolci moraju hitno i radikalno reformirati svoje tržište rade, istodobno konsolidirajući bankarski sektor. Italija bi svaki čas trebala najaviti rezove javne potrošnje kojima će se do 2012. godine deficit proračuna smanjiti za 25 milijardi eura.

Loša raspoloženje na svim kontinentima

Ni čelnici Europske unije nisu optimistični. Europski povjerenih za gospodarstvo Olli Rehn rekao je danas da se ne očekuje da bi Unija mogla premašiti gospodarski rast od mizernih 1,5 posto, te da će bez reformi stopa nezaposlenosti ostati ovako niska sljedećih pet godina. Euro i dalje pada, ali je to relativno bezbolno u odnosu na prošli tjedan, kad je u usporedbi s dolarom pao na najnižu razinu u zadnje četiri godine.

U Aziji su indeksi također pali, iako jučer nisu pratili pad europskih i američkih indeksa. Ključni razlog današnjeg pada je zaoštravanje situacije između Sjeverne i Južne Koreje oko potapanja južnokorejskog ratnog broda. Međunarodno povjerenstvo utvrdilo je da je za potapanje kriva Sjeverna Koreja, koja je odgovorila postavivši vojsku na najviši stupanj pripravnosti.

Indeksi diljem regije, od Hong Konga, preko Japana, pa do Južne Koreje, Indije, Singapura, Tajlanda i Kine pali su za dva do tri posto. Analitičari smatraju da se radilo o prevelikoj rasprodaji dionica, jer azijsko gospodarstvo je iznimno jako u ovom trenutku.

Pročitajte više