Još jedna kontroverzna izjava Hasanbegovića, ovaj put o komemoraciji u Jasenovcu

Foto: Facebook, FAH

"NA KOMEMORACIJI za Jasenovac ne komemorira se žrtva, ne osuđuje počinitelj zločina, već se ona zloupotrebljava za rehabilitaciju jugoslavenskoga komunizma koji sam po sebi, u sebi, u svojem temelju, ima zločin", rekao je današnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović, gostujući u svibnju prošle godine u emisiji Bujica.

Podsjetimo, emisiju Bujica vodi osuđeni diler Velimir Bujanec, koji, osim pravomoćne presude zbog toga što je prostitutke plaćao kokainom, ima i priličan broj skandala zbog veličanja fašizma. Unatoč tome, Bujanec je rado viđen gost na HDZ-ovim događanjima, a zbog podržavanja Kolinde u kampanji pozvan je i na inauguraciju.

Hasanbegović, odnedavno ministar kulture, pozvan je u emisiju kao povjesničar i član Počasnog bleiburškog voda.

Problem mu je državno pokroviteljstvo nad komemoracijom

Sporan navod o Jasenovcu uslijedio je nakon što je Bujanec u emisiju telefonski uključio bivšeg policajca koji je kazao kako je radeći na osiguranju skupa u Jasenovcu, rekao kako je gotovo svaki put kad je osiguravao skup, primijetio da su ljudi prilikom intoniranja hrvatske himne "začepili uši, pljuvali te psovali majku ustašku".


Hasanbegović je odgovorio sljedeće:

"Pa gledajte, živimo u demokratskoj državi i u krajnjoj liniji po mome sudu ni to nije problem. Problem je državno pokroviteljstvo nad takvim događajima i, zapravo, ono što se iz godine u godinu događa, a zašto se optužuje bleiburška komemoracija, a to se upravo događa na jasenovačkoj komemoraciji", odgovorio je Hasanbegović da bi utvrdio da se u Jasenovcu po njegovom mišljenju rehabilitira jugoslovenski komunizam.

Kontroverzni povijesničar, a sada i ministar kulture Hasanbegović, već se proslavio izjavom da je antifašizam floskula, kao i po svojem divljenju liku i djelu nacističkog imama.

> Ministar kulture Hasanbegović divi se nacističkom imamu

Svjetski mediji, već su se raspisali o "hrvatskoj sramoti - ministru kulture", dok je centar Simon Wiesenthal poslao hrvatskoj Vladi oštro pismo u kojem traže hitnu smjenu ministra kulture, šokirani njegovim neutemeljenim i potpuno nepreciznim komentarima vezanima uz povijest Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata i Holokausta.

> Svjetski mediji o hrvatskoj sramoti - ministru Hasanbegoviću  

> Lovac na naciste Zuroff: Sramotite se pred svijetom, smijenite fašista Hasanbegovića

Izjava o Jasenovcu, Hasanbegoviću, a ni hrvatskoj Vladi, sasvim sigurno neće ići u prilog.

Pročitajte više