Još samo dvije godine Bandićeve vladavine u Zagrebu?

MILAN BANDIĆ je jučer najavio kako se više neće natjecati za gradonačelnika, jer je "tri puta bilo dosta". Njegova nam je glasnogovornica kazala kako je zaista to kazao, iako, naglašava, u neformalnom razgovoru s novinarima.

Na naš upit ima li od strane zagrebačkog gradonačelnika službene potvrde o tome da se više neće kandidirati za gradonačelnika Zagreba, njegova nam glasnogovornica Iva Mia Erak kratko poručuje: "Gradonačelnik na to nema komentara".

Naime, nakon predstavljanja jedinstvene uplatnice Holdinga u Gradskoj skupštini, Bandić je jučer kazao da "želi otići u naponu snage", i da zbog toga "vješa kopačke o klin" 2009. godine. Nije odbacio mogućnost da se natječe za šefa SDP-a, ustvrdivši samo da za to ima vremena. Podsjetimo, aktualni šef Zoran Milanović izabran je na izvanrednoj Izbornoj konvenciji SDP-a nakon smrti Ivice Račana.

Za njegovog su se nasljednika osim Bandića i Milanovića natjecali i Tonino Picula i Željka Antunović. Bandić je imao više glasova jedino od Picule. Milanović je po stupanju na dužnost kazao kako će stranci dati mandat na raspolaganje ukoliko SDP ne osvoji vlast na parlamentarnim izborima. Ukoliko SDP ne pobijedi, a Milanovićeva ostavka bude prihvaćena, moguć je scenarij da se Bandić u manje od godinu dana dva puta natječe za predsjednika SDP-a.

Bandić od 1955. do danas

Bandić je rođen 1955. godine u u zaseoku Cerov Dolac u selu Donji Mamići nedaleko Gruda u Hercegovini, a u Zagreb je došao 1974. Upisao se na Fakultet političkih nauka, a uz učenje je i radio teške fizičke poslove, najprije na istovaru šećera i ugljena, žbukanju pročelja gradskih zgrada, a po dobivanju diplome i u hladnjači Leda. 1983. se zaposlio u Općinskom komitetu SKH Pešćenica.

Deset godina kasnije postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a 1995. postaje zastupnik u Gradskog skupštini Zagreba. 1997. postaje predsjednik zagrebačkog SDP-a, a ujedno je i član Glavnog odbora SDP-a. Prvi puta postaje gradonačelnik 1997. godine. Odmah je podigao prašinu - zaposlio je čak 14 savjetnika za čije se plaćanje izdvajalo 150 tisuća kuna. Tri godine kasnije na izvanrednim izborima izabran je za gradonačelnika Zagreba, a koalicija kojoj je na bio na čelu na izborima osvaja 52 posto glasova.

Na redovitim izborima (2001.) izabran je iznova na gradonačelničku dužnost, a godinu dana kasnije, mora odstupiti zbog prometne nesreće koju je skrivio pod utjecajem alkohola, nakon čega je još i bježao od policije. Umjesto njega gradonačelnica postaje dotadašnja dogradonačelnica Vlasta Pavić. U srpnju 2003. godine tijekom sjednice zagrebačkog gradskog vijeća Bandić osjećati loše, nakon čega se ustanovilo da je zbog iscrpljenosti došao u stanje sličnom moždanom udaru. Oporavlja se za dva mjeseca. Na lokalnim izborima 2005. ponovno dolazi na vlast.

Vladavinu su mu potresale mnoge afere, a trenutno je i pod istragom USKOK-a, koji propituje sumnjivu zamjenu zemljišta, u kojoj je Zagreb dao 20 tisuća četvornih metara uz Maksimirsku ulicu i tvornicu Kraš za 35 tisuća četvornih metara u Sesvetskom Kraljevcu na kojem sada naselje gradi tvrtka Dohel. Navodno ga istražuju i malverzacija kod sklapanja izravnih nagodbi poslovima Grada sa privatnim tvrtkama, gdje je "izbjegao" instituciju javnog natječaja.

Do sada ga je jedino prometna nesreća uspjela nakratko udaljiti od dugogodišnje fotelje. Sam tvrdi da radi u prosjeku 16 sati dnevno.

A.B./R.I.
Foto: I.L.

Pročitajte više