Još šest zatočenika iz Guantanama pušteno na slobodu

DUŽNOSNICI američkog ministarstva obrane potvrdili su kako je još šest zatočenika u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi oslobođeno svih optužbi i bit će pušteni na slobodu. Time je brojka osoba oslobođenih sumnji u terorističku djelatnost povećana na 12.

U Pentagonu nisu željeli obznaniti identitet osoba koje su slobodne, niti iz kojih zemalja dolaze. Glasnogovornica Pentagona, Beci Brenton, tek je dodala kako je jedna osoba već vraćena u domovinu, dok ostalih 11 još uvijek čeka na odlazak iz baze Guantanamo Bay.

SAD drži u bazi preko 540 stranih zatočenika, osumnjičenih pripadnika al Qaede i talibana, iz 40 različitih država, bez optužnice, neke više od tri godine. Većina ih je uhvaćena tijekom rata u Afganistanu.

Prošloga mjeseca je američka sutkinja okružnog suda iz Washingtona, Joyce Hens Green presudila da osumnjičeni teroristi iz Guantanamo Baya imaju pravo postaviti pitanje svoga zatočenja pred američkim sudovima, proglasivši za neustavan proces razmatranja njihovih slučajeva koji je uspostavio Pentagon.

Sutkinja Hens Green rekla je u presudi kako zatočenici u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi imaju ustavno pravo da ne budu lišeni slobode bez odgovarajućeg zakonskog procesa.

Ona je presudila da posebna vojna povjerenstva koja je Pentagon uspostavio kako bi zatočenici pred njim mogli staviti u pitanje svoj status "neprijateljskih boraca" krše ustavne odredbe koje jamče pošteno suđenje.

Green je rekla kako taj postupak ne dopušta zatočenicima pristup svim dokazima niti ih zastupaju odvjetnici-

Pročitajte više