Još stižu reakacije na presudu gospićkoj skupini

NEKOLIKO udruga danas je izrazilo negodovanje zbog jučerašnje presude kojom je Županijski sud u Rijeci Mirka Norca i još dvojicu optuženih za ratni zločin prema civilima na gospićkom području 1991. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora.
Generali Hrvatske vojske okupljeni u Društvu domovinskog ponosa i časti "Viribus unitis" danas su priopćenjem izrazili svoj "najoštriji prosvjed" zbog te presude. Napominjući kako osuđuju sve zločine, osobito prema civilima, ističu da su u ovom slučaju "potpuno zaboravljene i marginalizirane ratne okolnosti u kojima se našla Republika Hrvatske i Gospić na početku velikosrpske agresije."

"U tom ratnom kaosu i svakodnevnim tragedijama... dogodili su se nažalost i zločini nad nedužnim civilima. I ako je možda postojala indirektna odgovornost osuđenih, a koja međutim u sudskom postupku nije dokazana, ne možemo se oteti dojmu presude generalu Mirku Norcu i ostalim nepravomoćno osuđenim, posebice u usporedbi s nedavno donesenom presudom i izrečenom kaznom Biljani Plavšić (koju je Haaški sud osudio na 11 godina zatvora"), ističu iz "Virbus unitisa".

Generali okupljeni u "Viribus unitisu" u svom priopćenju kažu kako očekuju da će se u žalbenom postupku "ispraviti krupne greške" koje su, smatraju oni, presudama učinjene generalu Norcu i ostalima osuđenima.

Udruga "Honos" za zaštitu vrijednosti Domovinskog rata je presudu Norcu i ostalima ocijenila "drakonskim obračunom s Domovinskim ratom" i "još jednim trijumfom politike nad pravosuđem u Hrvatskoj". U priopćenju "Honosa", koje je potpisao predsjednik Udruge Nenad Ivanković, navodi se da proces u Rijeci te drugi procesi koji se vode protiv hrvatskih branitelja "sugeriraju da su zločine u Hrvatskoj činili samo Hrvati, koji su se branili, jer se ne procesuiraju srpski zločini, ni oni u Gospiću ni oni diljem Hrvatske, koji su odnijeli više od 15.000 života, od čega više od polovice civilnih žrtava".

"Honos" drži da ova presuda i optužnice protiv hrvatskih generala i časnika idu za izjednačavanjem krivnje i predstavljaju "pokušaj da se dokaže kako je Hrvatska stvorena na zločinu". Stoga udruga "ne samo da podržava spontane prosvjede građana, nego i poziva na njih", kaže se u priopćenju.

Udruga hrvatskih branitelja- dragovoljaca Domovinskog rata u svom priopćenju ocjenjuje neprihvatljivim izricanje presude generalnu Mirku Norcu i ostalim optuženim iz gospićke skupine "zbog značaja i uloge koju su imali u zaustavljanju neprijateljske agresije na gospićkoj bojišnici i oslobađanju tog dijela hrvatskog teritorija". Udruga priopćuje da se pridružuje potporama Norcu i drugima "glede konačnog oslobađanja od optužbi za ratne zločine i osuđuje političke okolnosti u kojima se ovakvim optužbama kriminaliziraju hrvatski branitelji i Domovinski rat".

Zajednica Udruga HVIDR-a Grada Zagreba je priopćila kako je "iznenađena i ogorčena" presudom, a sudski proces ocjenjuje političkim i montiranim, u kojem su branitelji unaprijed osuđeni. I zagrebačka HVIDR-a drži da se time nameće teza da je Hrvatska utemeljena na zločinu.

Predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Ružica Ćavar svojim priopćenjem poziva na molitvu da se, kako kaže, isprave teške nepravde nanesene osuđenima.

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci Mirko Norac je osuđen na 12 godina zatvora, Tihomir Orešković na 15, a Stjepan Grandić na 10 godina zatvora, dok je Ivica Rožić oslobođen optužbi.


Pročitajte više