Jose Padilla proglašen krivim za terorističku urotu

FEDERALNA porota u Miamiju je danas u 14 sati po lokalnom vremenu Josea Padillu, američkog preobraćenika na islam i jednog od najpoznatijih zatvorenika logora u Guantanamu, proglasila krivim za sudjelovanje u terorističkoj zavjeri.

Padilla je bio uhićen 2002. godine pod sumnjom da je pokušavao napraviti radioaktivnu "prljavu bombu" koju bi detonirao na američkom teritoriju. Međutim, njegovo uhićenje i dugotrajno zatočeništvo pod pravno nejasnim statusom "neprijateljskog borca" dalo je argument mnogim protivnicima predsjednika Busha i njegovog "rata protiv terorizma". Padillin slučaj je uziman kao primjer neprihvatljivog kršenja ljudskih i građanskih prava.

Padilla je preko svojih odvjetnika pokrenuo jedan od najdužih i najkompliciranijih sudskih postupaka protiv Bushove vlade, a na kraju se u njega upleo i Vrhovni sud. Međutim, zahtjevi mnogih organizacija za ljudska prava da se Padilla pusti na slobodu nisu uslišani, a u prosincu 2005. je protiv njega podignuta formalna optužnica, a početkom 2006. prepušten civilnom federalnom sudu u Miamiju.

Iako je tijekom suđenja Padilla tvrdio da je mučen, a njegovi odvjetnici tvrdili da je zbog dugog zatočeništva psihički nesposoban za suđenje, ti zahtjevi nisu uslišani. Na kraju ga je porota proglasila krivim po svim točkama optužnice, uključujući urotu za ubojstvo, zbog koje može biti osuđen na doživotni zatvor. Optužba za pripremanje radioaktivne bombe je, međutim, već ranije bila odbačena zbog nedostatka dokaza.

Uz Padillu su krivima proglašeni i Adham Hassoun, libanonski kompjuterski stručnjak i Kifah Wayyel Yajyousi, jordanski inženjer s američkim državljanstvom. Obojica su zajedno s Padillom bili članovi "Al Qaedine" ćelije u SAD, a optužba je kao dokaz navela prijepis od FBI-ja prisluškivanih telefonskih razgovora među trojkom.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više