Josipović i Tadić susrest će se u subotu u Bruxellesu

PREDSJEDNICI Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić potvrdili su da će se susresti već ove subote na međunarodnoj panel-diskusiji o situaciji na Zapadnom Balkanu, koju organizira Marshalov fond, prenosi beogradski list Danas.

Ovo će, kako se navodi, biti prvi službeni susret dvojice predsjednika, tijekom kojega će razmijeniti mišljenja o stanju u regiji, europskim perspektivama zemalja, međunarodnoj suradnji, a očekuje se i da će prokomentirati skoru presudu Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

Josipović: Nismo još razgovarali o susretu, ali ga ne isključujem
Debata je nazvana "Balkan 2010" i održat će se u okviru velike konferencije "Briselski forum", potvrdili su i evropski komesar za proširenje Stefan File, američki senator George Vojinovich i šef slovačke diplomacije i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, a moderator će biti izvršni direktor Balkanskog fonda za demokraciju Ivan Vejvoda.

Predviđeno je da Tadić i Josipović sjede za istim stolom, a mogućnost bilateralnog susreta i razgovora u četiri oka zavisit će isključivo od njihove dobre volje, potvrdili su organizatori debate.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za Danas kako ne isključuje mogućnost da se u subotu službeno sastane sa Tadićem. "Nismo još razgovarali o bilateralnom sastanku, ali ne isključujem da će do toga doći. Više puta sam izrazio spremnost da razgovaramo, a što se tiče ove konkretne prilike još ćemo vidjeti" rekao je Josipović.

Tadić: Želja za dijalogom postoji

Sličan je odgovor stigao i iz ureda predsjednika Srbije, koji je potvrdio da će Tadić sudjelovati na konferenciji u Bruxellesu, ali se još ne zna pouzdano hoće li doći do sastanka s Josipovićem. "Naravno, želja za dijalogom postoji" rečeno je Danasu u Tadićevom uredu.

Moderator debate Ivan Vejvoda rekao je da će dvojica predsjednika na panel-diskusiji u trajanju od sat vremena dati svoje viđenje situacije u regiji i njegove perspektive, te da će oni sami odlučiti hoće li se odvojeno sastati u četiri oka. "U svakom slučaju, oni će se definitivno susresti na panelu, bit će u prilici direktno iznijeti svoja mišljenja, svoje vizije Jugoistočne Europe, koja ide putem stabilizacije i napretka" rekao je Vejvoda.

Inače, konferencija u Bruxellesu počinje u petak i traje do nedjelje, a raspon problema kojima će se baviti je širok, od situacije u Afganistanu, Iraku, Bliskom istoku, Pakistanu i Iranu, preko transatlantskih odnosa i europsko-američke suradnje, do klimatskih promjena i gladi u svijetu. Na njoj sudjeluje oko 500 predstavnika, među njima i članovi američkog Kongresa i predstavnici State departmenta, SAD, lideri i ministri više europskih i azijskih zemalja, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i njegova zamjenica Catherine Ashton, kao i dužnosnici raznih međunarodnih organizacija.

Pročitajte više