Josipović: Ina se ne prodaje svaki dan i za to je morala znati cijela Vlada!

"SLUČAJ Damira Polančeca je jedan od slučajeva prema kojima će se procjenjivati je li Hrvatska pravna i europska država", kaže Ivo Josipović. Predsjednik ističe kako to ne znači da Polančec mora biti osuđen, već samo da se postupak mora provesti temeljito, stručno i pravedno. I iznad svega, bez ikakvog petljanja politike.

"Ne mogu i ne želim govoriti o krivnji neke osobe, to je stvar nadležnih organa. Od njih očekujem da obave svoju dužnost", kazao je Josipović. Njegov razgovor s novinarima bio je prije svega fokusiran na privatizaciju Ine, koja se posljednjih dana promeće u glavnu temu, danas je stigla informacija da i Mladen Bajić napokon kreće istraživati zbivanja oko Industrije nafte.

"Ina se ne prodaje svaki dan i cijela je Vlada morala znati što se događa. To je kompanija koja je ključni gospodarski subjekt u Hrvatskoj, zbog čega je Vlada morala znati sve o njenoj prodaji. To je dio opće odgovornosti i ako je bilo onih koji i nisu znali, opet ponavljam, morali su znati", kaže Josipović.

Predsjednika su novinari upitali i da komentira susret Jadranke Kosor s optuženim Damirom Polančecom. "Premijerka je rekla da nije bila riječ o tajnom sastanku, ali jasno je da državni dužnosnici, ako se sastaju s okrivljenicima, to moraju činiti na način da se takav sastanak ne može interpretirati kao utjecaj na pravosuđe. Vjerujem da takve namjere nije bilo, ali je u najmanju ruku riječ o delikatnoj stvari", kaže Josipović.

Predsjednik je komentirao i najave da bi Damir Polančec mogao razotkriti još afera u kojima je sudjelovala politička elita; bivši HDZ-ovac navodno ima popis od 42 afere u koje su direktno umiješani njegovi dojučerašnji kolege. "Svatko tko u obavljanju svoje dužnosti stekne saznanja o kaznenim djelima, dužan ih je prijaviti", kaže Josipović.

Pročitajte više