Josipović: Neočetništvo u Srbiji otišlo je dalje nego neoustaštvo u Hrvatskoj

Foto: FAH

BIVŠI predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u intervjuu za novinarsku agenciju Patriju osvrnuo se na aktualne događaje u Hrvatskoj te BiH, ali i na regionalne odnose.

Na početku se osvrnuo na huškačku retoriku službene Srbije.

"Nažalost, puno je političara koji vole raspirivati mržnju i sukobe. Iz Srbije svako malo dođu neke neprihvatljive izjave. Vidjeli smo nedavno, ni iz Hrvatske ne nedostaje poruka koje su problematične. Ali, što se tiče BiH, stanje u državi ovisi prije svega o vama u BiH. Budete li imali politike koje vode smirivanju tenzija, budete li otporni na pokušaje da se na političku scenu djeluje izvana, budete li imali europsku viziju i kapacitet da je realizirate, budete li znali naći mjeru individualnih i kolektivnih prava građana i naroda, ne morate brinuti. Vaša sudbina je ipak u vašim rukama.

Josipović je progovorio i o mogućnosti novih sukoba u regiji.

Mir je teško graditi

"Vrlo je teško graditi mir. Sukobi različitih vrsta, pa i ratovi, lako se raspiruju. Možda je danas teško zamisliti da se ponovi totalni rat svih protiv sviju, kako je to bilo devedesetih. Ali, različiti oblici političkih, ekonomskih i drugih pritisaka i sporova, teroristički ili drugi napadi, nisu isključeni. Ipak, nadam se da je ljudima bilo dosta mržnje i stradanja i da će političari biti na istom tragu.

Nepostojanje jednakih kriterija za sebe i druge, glavna je boljka mnogih političara. Zaista, to da rehabilitaciji kardinala Stepinca prigovaraju oni koji su rehabilitirali Dražu Mihailovića, i rehabilitiraju Miloševića ili Nedića, u najmanju je ruku neukusno.

Mihailović je osuđeni zločinac, sudski i povijesno. Djelo kardinala Stepinca ne morate voljeti, ali on sigurno nije zločinac, u ostalom, nije ni suđen za ratni zločin. Neočetništvo u Srbiji otišlo je dalje nego neoustaštvo u Hrvatskoj. I jedan i drugi fenomen su mi potpuno strani i smatram ih jednako pogubnima. Nisam sretan da se zločinci i teroristi rehabilitiraju i da im se dižu spomenici u bilo kojoj državi. U našoj regiji tako što nosi dodatnu negativnu poruku i stvara nove tenzije. Iskreno, žao mi je da se takve stvari događaju i u Hrvatskoj. Ulice i spomenici Budaku, spomenik Barešiću, zazivanje Jure i Bobana, najbolji su primjeri za to".

I četnici i ustaše služili su Hitleru i Mussoliniju

"Uvijek zagovaram jednake kriterije. I četnici i ustaše služili su Hitleru i Mussoliniju i jasno su bili na krivoj strani. U ratu su zajedno bili u operacijama protiv partizana, međusobno gotovo da nisu imali bitaka, zajedno su se povlačili preko Bleiburga. Ali to je povijest.

Danas je potpuno nevažno čiji je djed ili otac bio ustaša, četnik ili partizan. Važno je da ispravno vrednujemo povijest i da prihvatimo kako je antifašizam, borba partizana, bio ispravan put, a da pomagati Hitlera to nije bilo. Zato, svaki pokušaj afirmacije četništva i ustaštva treba jasno osuditi. Potpuno je nevjerojatno da nezanemariv dio naroda koji su u Drugom svjetskom ratu bili na pobjedničkoj strani, silom želi među poražene, među one koje je cijeli demokratski svijet osudio i prepoznao kao krivi izbor", kazao je Josipović.

Pročitajte više