Josipović: Nitko ozbiljan u Hrvatskoj neće "saplitati noge" Srbiji na putu prema EU



"U HRVATSKOJ danas nema nikoga od ozbiljnijih političara koji bi se, u odnosu sa susjedstvom koristio metodama saplitanja nogu, ucjenama i blokiranjem", naglasio je u razgovoru za novosadski Dnevnik predsjednik Ivo Josipović dodajući kako je Hrvatska ne samo da je sazrela kao država nego je i sama iskusila "što znači kada te susjed blokira".

Zemlje izvan EU nemaju dobru perspektivu

Josipović je naglasio u razgovoru kako Hrvatska nedvosmisleno podržava susjede na njihovom putu u Europsku uniju te dodao da "zemlje koje ostanu izvan integracija nemaju dobru perspektivu". Predsjednik Hrvatska odaslao je i poruku da je Hrvatskoj bitno da Srbija bude što prije dio institucija Europske unije.

No, posebno zanimljiv dio bio je onaj koji je se bavio temom međusobnih optužnica za genocid između Hrvatske i Srbije. Predsjednik Josipović tako kaže da nema potrebe nastavljati spor ukoliko Hrvatska i Srbija kroz pregovore tužbe učine bespredmetnima i riješe probleme koji ih opterećuju.

Ako ne nađemo rješenje...

“Ako kroz pregovore tužbe učinimo bespredmetnima, ako riješimo probleme koji nas opterećuju, nema potrebe nastavljati spor. Međutim, ako ne nađemo rješenje, odgovor je sasvim drugačiji”, zaključuje hrvatski predsjednik, napominjući da je njegovo osnovni posao zaštita i promoviranje vitalnih interesa Hrvatske.

Pročitajte više