Josipović odustao od izravne potpore radnicima: Neću potpisati za referendum

PREDSJEDNIK Ivo Josipović još nije definitivno odlučio treba li staviti svoj potpis na zahtjev za referendum o promjenama Zakona o radu, a danas je kazao kako to vjerojatno neće učiniti.

"Ne zato što možda dio ili sve zahtjeve ne bih u jednom kontekstu i podržao, nego zato što držim da je funkcija predsjednika Republike ekvidistanca i zalaganje za pravedno rješenje cijelog problema vezanog uz Zakon o radu, a sebi želim otvoriti mogućnost sudjelovanja u pregovorima", kazao je Josipović te dodao kako predsjednik mora imati položaj koji mu omogućava da arbitrira.

S premijerkom nije razgovarao o referendumu

Kod predsjednika je na Pantovčaku bila premijerka Jadranka Kosor pa je novinare zanimalo je li taj razgovor uzrok njegova odbijanja potpisivanja za referendum. Predsjednik tvrdi kako s Kosorovom nije niti razgovarao o referendumu.

Josipović tijekom svog posjeta studentskom kampusu na Borongaju nije želio ulaziti niti u jučerašnju raspravu između Kosor i Milanovića o tome tko kome osigurava plaću. Predsjednikov je stav da porezni obveznici osiguravaju plaću svim proračunskim korisnicima, a sebi društveni standard. Ponovio je mantru da moramo imati radna mjesta, podići proizvodnju te naći načina da svi više zarade. Ostao je suzdržan od kritike premijerke i oko njezine tvrdnje kako sindikati manipuliraju građanima koji ne znaju za što se potpisuju. 

Pročitajte više