Josipović položio cvijeće na grob Ivana Gorana Kovačića

IVO JOSIPOVIĆ prvi je hrvatski predsjednik koji je došao na dodjelu nagrada Goranov vijenac u rodno mjesto Ivana Gorana Kovačića. Josipović je zajedno s Petrom Gudeljem, pjesnikom koji je dobio nagradu za životno djelo, posjetio grob Ivana Gorana Kovačića, kao i muzej u njegovoj rodnoj kući.

Josipović se novinarima pohvalio kako je i sam jednom nagrađen u Lukovdolu i to kao osnovnoškolac. Poručio je kako kultura i sport oplemenjuju mlade ljude i naglasio da bi bilo manje droge i nasilja kad bi se mladi u Hrvatskoj više bavili umjetnošću.

Organizatori manifestacije na kojoj je, uz Gudelja, nagrađena i mlada pjesnikinja Irena Delongi, bili su vrlo zadovoljni što je Goranovom vijencu napokon prisustvovao i predsjednik Hrvatske. "Dolazak predsjednika u Lukovdol sigurno će pomoć ugledu Goranova proljeća", rekao je prijašnji dobitnik Vijenca Milorad Stojević.

Nema sukoba s Kosor i Karamarkom

Josipović je s novinarima razgovarao i o dnevnopolitičkim temama pa je tako komentirao izjavu svog savjetnika da registar branitelja treba staviti na internet i tako ga učiniti dostupnim svima. Demantirao je da se radi o početku nove svađe između njega i Jadranke Kosor.

"O registru sam razgovarao s premijerkom i ona je zabrinuta zbog zaštite osobnih podataka", kaže Josipović te ističe kako se s Kosoricom dogovorio da će razmotriti koji se podaci iz registra smiju, a koji ne smiju objavljivati.

Podvukao je Josipović i crtu pod svoj sukob s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom oko rupa u njegovu osiguranju. "Nije tu bilo ideoloških sukoba, već se radilo o tome da pravila struke treba uklopiti u politički stil koji zagovaram. Želim biti među ljudima jer ljudi koji su me izabrali to i zaslužuju", kaže Josipović koji se s Karamarkom dogovorio da njegovo osiguranje bude što ležernije.

Pročitajte više