Josipović u Finskoj: Očekujem kraj pregovora s EU u lipnju ili srpnju

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović je nakon sastanka s finskom predsjednicom Tarjom Halonen u Helsinkiju rekao da očekuje kraj hrvatskih pregovora s Europskom unijom do lipnja ili srpnja.

Kazao je kako na nikoga Hrvatska ne želi raditi pritisak, ali i kako nam je vrlo važno ispuniti taj kalendar. Jučerašnji sastanak ministara vanjskih poslova nakon kojega još uvijek nije poznat datum završetka pregovora protumačio je rečenicom da očito Europska unija treba još informacija za koje je uvjeren da će im ih Vlada dati.

"Hrvatska je dobrodošla u članstvo"


Finska predsjednica je kazala da Finska snažno podupire završetak hrvatskih pregovora, no i ona je istaknula kako sve članice Unije moraju zaključiti da su ispunjeni svi uvjeti. "Hrvatska je vrlo dobar kandidat i želimo da bude i dobra članica kada do toga dođe te da je dobrodošla u članstvo", kazala je Halonen te nije željela, kao i drugi europski političari, spekulirati sa datumom zaključenja pregovora. Samo se s Josipovićem složila da će do završetka pregovora doći do kraja ljeta.

Josipović i Halonen su odnose dviju država ocijenili dobrima te su izrazili nadu u jačanje gospodarske suradnje.

Pročitajte više