Josipović za srpski list: "U Hrvatskoj i u Srbiji i dalje se slave nacisti, ustaše i četnici"

Foto: Danas.rs

ODNOSI Srbije i Hrvatske lošiji su nego prije nekoliko godina, a političari obiju država koriste svaku priliku za podizanje tenzija, ocijenio je u intervjuu objavljenom danas nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i poručio da su mir i pomirenje upravo najvažnija zadaća političara.

"Danas su ti odnosi znatno lošiji nego prije par godina. Svjedoci smo kako političari obiju država koriste svaku priliku za neko podbadanje i podizanje tenzija. Mediji, navijači, komentatori raznih vrsta - svi sekundiraju huškačkim politikama", izjavio je Josipović u intervjuu beogradskom listu Danas.

"Slave se nacisti, ustaše i četnici"

Upozorio je da su i u Srbiji i u Hrvatskoj na sceni retrogradni procesi.

"U obje zemlje imamo retro-procese rehabilitacije i slavljenja poraženih pronacističkih snaga, ustaša i četnika. Jednom riječju, pokazalo se da neka dosegnuta, bolja razina odnosa nije zauvijek. Ovisi o trenutnim politikama koje prekogranična prepucavanja i raspirivanje niskih strasti populistički koriste za unutarnju politiku", istaknuo je Josipović.

"Jačanje nacionalizama, čak i revizija prošlosti i slavljenje zločinačkih pokreta, ustaškog i četničkog, neposredno utječu na političke i općedruštvene odnose" u objema državama, a "sve to vrlo loše djeluje i na međudržavne odnose služeći huškačima i širiteljima mržnje".

Smatra da se "ljuto varaju" oni koji "koji misle da je mir zauvijek zadan" jer "na miru i pomirenju treba stalno raditi i to je najvažnija zadaća političara".

Ocijenio je da "narode i države u regiji, pa i Hrvatsku i Srbiju, bez obzira na grozni teret rata, povezuje puno toga i da možemo i moramo naći prostora za međusobno uvažavanje i suradnju".

"Hrvatskoj je u interesu da Srbija uđe u EU"

Na pitanje očekuje li da Hrvatska koči Srbiju u procesu eurointegracija, Josipović podsjeća na svoje ranije poruke da je "Hrvatskoj u interesu da Srbija, a i ostale države jugoistoka Europe, posebno sve one koje su nekada bile u Jugoslaviji, uđu u EU" jer bi to osnažilo ekonomije tih država i sigurnost u regiji.

"I sabor je u tom smislu donio posebnu deklaraciju. Što će učiniti sadašnja ili neka buduća hrvatska vlast u kontekstu pogoršanih odnosa, ne mogu prognozirati. Ipak, vjerujem da će prevladati razum i da Hrvatska neće kočiti Srbiju na ulasku u EU", ocijenio je Josipović.

Srbija "mora znati" da će države EU-a, ne samo Hrvatska, "inzistirati na dosljednom ispunjavanju svih kriterija, posebno onih političkih", naglasio je i "zato mislim da najopasniji kočničar integracije Srbije u EU može biti sama Srbija ako ne bude provodila reforme i ispunila političke kriterije za prijem u EU", upozorio je Josipović.

Srbija ne može postati članicom ako prethodno ne prizna neovisnost Kosova, ocijenio je.

"Mislim da to neće biti moguće. Projekt širenja EU-a obuhvaća sve države nastale na području bivše Jugoslavije, Albaniju, Tursku, možda i još poneku zemlju. Znači i Kosovo... Znam, za Srbiju je to osjetljivo pitanje. Mogu samo poželjeti da u okviru projekta ujedinjene Europe Srbija i Kosovo nađu kompromis i da obje države uđu u EU, čim prije - to bolje", rekao je Josipović.

Presuda Mladiću očekivana

Komentirajući presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću u Den Haagu na kaznu doživotnog zatvora, Josipović kaže kako je presuda "potpuno očekivana i realno oslikava Mladićevu ulogu u ratu u BiH".

"Nažalost, zločini koje je počinio u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni presudom", konstatirao je Josipović.

Očekivanja od haaškog tribunala mnogih, pa i njegova, bit će veća od dosegnutih rezultata, ali su sve "države imale filozofiju 'zločinci su drugi, ne naši junaci", a posljedica toga bila je opstrukcija Tribunala, stvaranje negativnog javnog mišljenja i negiranje zločina", ocijenio je bivši hrvatski predsjednik.

"Postupci su trajali predugo, neke su odluke neugodno iznenadile, a i nisam siguran da su za haaška suđenja uvijek izabrani oni koji su po Statutu trebali biti tamo: oni odgovorni za najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Neki su nepotrebno optuženi i kasnije pušteni, drugi, iako zaslužuju međunarodnu osudu, izmakli su pravdi", ocijenio je Josipović.

Haaški tribunal je, po njegovoj ocjeni, "ipak donio važne pomake u međunarodnom kaznenom pravu, što se ne smije zanemariti".

"U konačnici, uz sve slabosti, iznimno mi je drago da je Haag postojao i barem dijelom doprinio uspostavljanju pravde", rekao je Josipović za beogradski list Danas.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Ivu Josipovića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Ivo Josipović.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više