Josipovićev suradnik Rakar: Informacije da sam dužan državi nisu slučajno plasirane baš sada

"UKRATKO i bez okolišanja, taj podatak je točan", priznao je Marko Rakar, budući zamjenik predstojnika Ureda Ive Josipovića zadužen za internet, nakon što je na adrese mnogih hrvatskih medija stiglo anonimno pismo u kojem ga se optužuje da je zbog propalog biznisa državi ostao dužan oko milijun i pol kuna.

No, tvrtku koja je propala dok je on bio direktor nije, tvrdi, namjerno doveo do stečaja, kako sugerira autor anonimnog pisma. "U trenutku kada je tvrtka postala nelikvidna, činio sam sve kako bih maksimalno iskoristio vrijednost imovine i podmirio dugove tvrtke. Ne skrivajući se, radio sam nekoliko godina "24/7" kako dobavljači i financijske institucije ne bi, od nekontrolirane propasti tvrtke, ostali oštećeni za milijunske iznose. Naravno, i zaposleni bez plaća. Do danas uspio sam podmiriti više od 95% svih dugova koje je tvrtka imala. Osobno sam se zadužio u iznosu od 420.000 kn koje sam usmjerio na podmirenje obveza zaposlenicima, dobavljačima i dijelom državi s osnova doprinosa. I tako sve do današnjih dana, kada veći dio svojih životnih prihoda odvajam kako bih podmirio preostale obveze. Sve navedeno lako je provjeriti, a dobavljači i zaposlenici mogu iz prve ruke svjedočiti o tome", napisao je Rakar u očitovanju koje je objavio na svom blogu.

"Moj krimen su loše poslovne procjene"

"Odmah da kažem da je riječ isključivo o mojem grijehu i sramoti koji nemaju apsolutno nikakve veze s mojim današnjim poslom. Riječ je o poslovnom projektu koji nije uspio, koji sam zaustavio u času kada sam shvatio da se radi o bezizlaznoj situaciji i zbog kojeg snosim mnogobrojne posljedice već duže vrijeme", tvrdi Rakar.

Član budućeg tima predsjednika Josipovića kaže kako se radilo o poduzetničkom projektu u koji je on iskreno vjerovao, a koji je propao slijedom nepredvidivih okolnosti. "Pokušavao sam neko vrijeme naći rješenje i zatvoriti obveze kojih se nikad nisam odricao. Kao i svakom poduzetniku, nije mi bilo jednostavno presjeći gordijski čvor i projekt preko noći zaustaviti. Uz pogrešne poslovne procjene, koje su samo i jedino moj krimen, nisam jednostavno bio spreman pristati na kompromise koji su mi se nametali, a bili su izvan okvira zakona. Kao i mnogi poduzetnici, bio sam izložen nerazumijevanju birokracije, nelojalnoj konkurenciji i namještenim natječajima, no ni na koji način tim činjenicama ne želim umanjiti svoju osobnu odgovornost", kaže Rakar.

"Tek sada sam postao meta"

Josipovićev bliski suradnik, koji je sudjelovao i u kampanji trećeg hrvatskog predsjednika, kaže kako nije slučajnost što su ove informacije upravo sada izašle u javnost. "Naravno da mi je kristalno jasan i sam trenutak u kojem ovaj mail dolazi u medije. Iako se javnim poslom bavim već nekoliko godina, tek sada i u ovim okolnostima sam postao meta. Odnosi u kojima sam se našao, očito, takve stvari nose sa sobom. Kako se nikada nisam sakrivao, neću to raditi niti u budućnosti. Svoj teret naučio sam svih ovih godina nositi sam i nisam osoba koja će ga na bilo koji način prebaciti na tuđa leđa", zaključuje Rakar.

Pročitajte više