Jovan Divjak: Spreman sam na obranu vojničke časti i moralne čistoće branitelja

BIVŠI general Armije BiH Jovan Divjak obratio se bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti sa porukom koju prenosi udruga "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu", čiji je Divjak direktor.

"Dragi prijatelji, zahvaljujući vama ohrabren sam i potpuno spreman za obranu moje vojničke časti i ratne prošlosti, osobnog i zajedničkog dostojanstva, kao i moralne čistoće branitelja BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Vaša solidarnost je istovremeno i potvrda spremnosti građana naše zemlje da grade politički i ekonomski stabilnu Bosnu i Hercegovinu temeljenu na principima demokracije i prava. S obzirom na to da svima vama, pojedinačno, ne mogu osobno odgovoriti na svesrdnu podršku, molim da ovu poruku razumijete kao izraz iskrene zahvalnosti i dubokog poštovanja za zajedničke ideale. Idemo dalje!", zaključio je general Divjak u svojoj poruci.

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine ne odustaje od zahtjeva za Divjakovo izručenje

Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da neće odustati od zahtjeva za izručenje Jovana Divjaka i slučaja "Dobrovoljačka", te da neće trgovati mrtvim glavama, bez obzira na pritiske i kritike koje ovih dana trpi, pa i po cijenu da bude smijenjen, javlja Srna.

"Da budem potpuno jasan: u Dobrovoljačkoj ulici imamo najmanje 39 žrtava teškog zločina u tri događaja i ja nijednog od njih neću zaboraviti", rekao je Vukčević na konferenciji za novinare, navodeći imena 18 ubijenih i 21 ranjenog pripadnika JNA i civila.

O Divjakovoj sudbini odlučit će sud u Srbiji ili BiH

Vukčević je rekao da ni poslije 19 godina nema pravosudne istine o zločinu nad vojnicima u Dobrovoljačkoj u Sarajevu, a o tome je li Divjak kriv može odlučiti samo sud, ili u Srbiji ili u BiH. "Bez obzira na odluku Austrije, bez obzira na političke izjave koje stižu, postupam samo po zakonu. Ako je takvo moje postupanje, ponavljam isključivo po zakonu, problem - neka me smijene. Ako sam ja svojim zakonitim postupanjem prepreka na putu europskih integracija, pristajem da me smijene", rekao je Vukčević.

Srpsko tužiteljstvo ne traži istragu protiv Vladimira Fabera i Vesne Bosanac

Vukčević je postavio pitanja "tko je odgovoran za to što je od zločina u Dobrovoljačkoj pa do pokretanja istrage prošlo 12 godina", "zašto je poslije pokretanja istrage Divjak stavljen na međunarodnu tjeralicu tek pet godina kasnije" i "je li Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije poligon za izborne kampanje u Srbiji i regiji?". Vukčević je pitao odakle podatak da Srbija ima listu od 390 "branitelja" koje će uhititi, odakle informacija da srpsko tužiteljstvo traži istragu protiv bivšeg ravnatelja hrvatske policije Vladimira Fabera, kao i da je podignuta optužnica protiv Vesne Bosanac, a sve to nije točno.

Pročitajte više