Jović i Vrbošić ocijenili dobrim odnose Hrvatske i BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović i hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić ocijenili su u utorak kako su odnosi između dvije zemlje dobri, korektni i prijateljski te u stalnom usponu, priopćeno je iz Presjedništva BiH.

Jović koji je ovog mjeseca na mjestu hrvatskog člana Predsjedništva BiH naslijedio Dragana Čovića, tijekom prvog službenog susreta s veleposlanikom Vrbošićem razgovarao je o bilateralnim odnosima, statusu Hrvata u BiH te o ukupnom stanju u regionu.

Pri tom je konstatirano kako dvije zemlje nastavljaju pružati uzajamnu potporu u procesu približavanja Europskoj uniji te da BiH treba na tom putu koristiti iskustva Hrvatske.

"Republika Hrvatska je zainteresirana za stabilnu, demokratsku i prosperitetnu BiH" potvrdio je ovom prigodom veleposlanik Vrbošić naglasivši želju da se BiH pomogne ne samo na političkom nego i na gospodarskom planu što se se kani učiniti ulaganjima hrvatskih tvrtki u BiH i otvaranjem novih radnih mjesta.

Govoreći o međudržavnim ugovorima, Jović i Vrbošić suglasili su se kako se postojeći moraju poštovati a da je potrebno što prije ratificirati onaj o granicama.

Veleposlanik Vrbošić informirao je Jovića da je rješenje pitanja dvojnog državljanstva za Hrvate u iH u poodmakloj fazi te da se u vezi sa statusom pripadnika HVO-a čine napori kako bi se i o tome što prije potpisao međudržavni sporazum.

Vrbošić je najavio i dalju financijsku potporu Hrvatske Hrvatima u BiH.

(Hina) xrm ydgk

Pročitajte više