Jović: Zadovoljan sam početkom odgode suđenja

SPLITSKI novinar Josip Jović, koji se danas nije pojavio na početku suđenja pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY), izjavio je kako je djelomično zadovoljan odlukom suda o odgodi početka rasprave za osam dana.

"Djelomično sam zadovoljan odlukom suda u Haagu o odgodi suđenja za osam dana", izjavio je dodavši kako ga je iznenadilo reagiranje tužiteljstva koje je tražilo uhićenje.

Kao što je poznato, novinar Josip Jović optužen je za nepoštivanje suda, jer je kao glavni urednik "Slobodne Dalmacije" krajem 2000. objavio iskaz i identitet zaštićenoga svjedoka, današnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

Napomenuvši kako je više razumijevanja za njegovu situaciju pokazalo sudsko vijeće i djelomice prihvatilo njegov zahtjev za odgodom, Jović je istaknuo kako to najviše govori "o neuviđavnosti i nehumanosti institucije tužiteljstva i ljudi koji u njoj rade".

"Odgodu sam tražio zbog bolesti supruge i nemogućnosti pronalaska kvalitetne skrbi za nju, a ne zbog nekih drugih razloga", rekao je izrazivši nadu da će za osam dana njegove obiteljske prilike biti bolje i odazvati se suđenju.

Nakon što se danas nije pojavio pred Međunarodnim sudom u Haagu, suđenje Joviću odgođeno je za 11. srpnja, kada bi, po najavama, rasprava trebala trajati pola dana. Ako se optuženi tada ne pojavi, sud je najavio izdati uhidbeni nalog.

Pročitajte više