JUNAKOVIĆU PRVA NAGRADA NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI ILUSTRATORA

Na međunarodnoj izložbi Fantasia 2003. u Bariju prvu nagradu za ilustraciju dječjih knjiga dobio je hrvatski ilustrator Svjetlan Junaković.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekla voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Ranka Javor, ta se manifestacija, vezana uz ilustriranje dječjih knjiga, osmu godinu organizira u talijanskom gradu Bariju. Svake je godine zadana tema, te je tako Fantasia 2003., koja se održava od 19. listopada od 9. studenoga, posvećena športu.

Junakoviću je, kao dobitniku prve nagrade, pripremljena autorska izložba originalnih ilustracija s naslovom jedne od njegovih slikovnica "Faccio sport" ("Volim šport"), a priređeni su i susreti i radionice s malim čitateljima, rekla je Javor.

Svjetlan Junaković jedan je od najpoznatijih svjetskih ilustratora dječje knjige, radi za mnoge inozemne nakladničke kuće i dobitnik je više uglednih nagrada i priznanja. Dobio je Zlatnu plaketu na prvom svjetskom bijenalu ilustracija dječje knjige BIB-u u Bratislavi 2001., nagrade "Ivana Brlić Mažuranić" (1994., 1998.) i "Grigor Vitez" (1998., 1999., 2002.), te više drugih nagrada i priznanja.

Pročitajte više