Jurčić: Lenac će u stečaj

VLADA nije spremna sudjelovati u daljnjem financiranju brodogradilišta Viktor Lenac i predsjednik Uprave Lenca danas, sutra morat će pokrenuti stečaj, izjavio je danas ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Vlada je odlučila da se 1,8 milijuna dolara neiskorištenih sredstava kredita za investiciju usmjere u fond za radnička potraživanja iz kojega bi se ta potraživanja i naplatila, kazao je Jurčić nakon zatvorene sjednice Vlade.

On se nada da će to zadovoljiti i radnike i sindikate, da će se nastaviti proizvodnja, a formiranjem tvrtke "Viktor Lenac u stečaju" nastaviti izvršavati i svi ugovori za koje je Lenac dobio sredstva i državna jamstva.

Tvrtka koja će nastati u stečaju, ako se svi vjerovnici slože može nastaviti raditi, a njihova potraživanja rješavala bi se u stečajnom postupku, kazao je Jurčić.

Smatra da se stečaj mogao izbjeći da je bivši menadžmenet na čelu s Damirom Vrhovnikom svoje dionice ustupio za jednu kunu. Indirektno im je bilo sugerirano da ustupe udjele za jednu kunu kako bi mogli napraviti preustroj bez stečaja, a sada u stečaju oni ih ustupaju za nula kuna i ide se u preustroj sa stečajem, kazao je.

Procjenjuje da će hrvatski dobavljači, kojima Lenac duguje više od 20 milijuna eura, ta potraživanja teško moći naplatiti u stečaju. Dobavljači, kaže, mogu, ako se dogovore s Vladom svoja potraživanja pretvoriti u udjele u novoj tvrtki.

Jurčić je podsjetio da je Vlada na prošlotjednoj sjednici zatražila dopunu prijedloga Ministarstva o sudjelovanju Vlade u sporazumu o financijskom restrukturiranju Lenca koji je predviđao davanje novih državnih jamstava na iznos od 12 milijuna eura, te da je od bivšeg menadžmenta očekivala da svoje dionice zainteresiranim ustupi za jednu kunu.

Istaknuo je također da su na toj prošlotjednoj sjednici iznijete i sve posljedice sudjelovanja Vlade u sporazumu vjerovnika i kreditora, jer se tražilo od HBOR-a, odnosno Vlade da odstupi od svojih hipoteka i prenese ih na nove investitore.

Jurčić je podsjetio da je izloženost države u Lencu više od 70 milijuna eura, da je država najveći vjerovnik Lenca, da je država u slučaju stečaja Lenca u puno boljoj pregovaračkoj poziciji nego do sada, te da je Vlada na stajalištu da se mora održati proizvodnja i zaposlenost.

Ministar gospodarstva detaljno je podsjetio na kronologiju događanja oko Lenca, a glavni uzrok poteškoća vidi u ulasku u investiciju koja nije bila financijski zatvorena.

Vrijeme razgovora vjerovnika i kreditora o financijskom restrukturiranju Lenca, kada se vidjelo da kod nekih članova ne postoji interes, smatra izgubljenim. Najbolje je rješenje, kaže, bio stečaj prije deset mjeseci.

Dodatni trošak stečaja Lenca Jurčić vidi u izgubljenim poslovima, nemogućnosti novih ugovora u tom razdoblju od dva, tri mjeseca, odnosno ovisno o tomu koliko će stečajni sudac i upravitelj efikasno provesti stečaj.

Ponovio je također da misli da Lenac može efikasno raditi poslove remonta i off shorea, godišnje ostvarivati prihod od 60 do 70 milijuna dolara te na tim poslovima zapošljavati 600 do 800 radnika.

Jurčić je kazao i da je Ministarstvo razradilo i ideju kako da zainteresirani u dogledno vrijeme situaciju u Lencu privedu kraju, ali da za provedbu toga ova Vlada, koja je na kraju svog mandata, više nema vremena.

Pročitajte više