Jurčić: Zacchello uplaćuje milijun dolara, a vlada aktivira jamstva

VEĆINSKI dioničar brodogradilišta "Viktor Lenac" Geancarlo Zacchello idućih bi dana trebao uplatiti milijun dolara za plaće radnicima, a Vlada će nakon toga, kao znak dobre volje, Lencu aktivirati državno jamstvo od 7,4 milijuna dolara za izgradnju platforme "Marica", izvijestio je danas ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Jurčić je o rješenju kojim bi se premostilo sadašnje stanje u "Viktoru Lencu" danas razgovarao s predstavnicima sindikata tog brodogradilišta i v.d. predsjednikom Uprave Ognjenom Antuncem.

Zacchello, koji bi prema ranije postignutom dogovoru trebao dati ukupno 1,7 milijuna dolara, je obećao da će za dan dva uplatiti pola milijuna dolara, a do 1. rujna još pola milijuna za isplatu plaća radnicima, kazao je Jurčić.

Kao znak dobre volje, Vlada bi nakon toga aktivirala već ranije Lencu dano državno jamstvo za izgradnju platforme "Marica" u iznosu oko 7,4 milijuna dolara. To bi bio strogo namjenski novac, a ne novac za pokrivanje ranijih gubitaka i troškova, kazao je Jurčić.

U roku mjesec dana napravio bi se i plan vlasničkog, tehnološkog i financijskog restrukturiranja Viktora Lenca, a Vlada bi taj proces držala pod kontrolom, s obzirom na veliku direktnu i indirektnu izloženost države u Lencu, od oko 68 milijuna dolara, rekao je.

Istaknuo je da je cilj Vlade održati poslovnu sposobnost Viktora Lenca i očuvati radna mjesta.

Privremeno je rješenje za sada nađeno do 1. rujna, a što do listopada i realizacije sporazuma vlasnika i kreditora o financijskom restrukturiranju Lenca, Jurčić nije mogao točno reći. Ističe pritom kako će svaki potez Vlade biti uvjetovan konkretnim potezima druge strane, odnosno vlasnika i banaka kreditora.

Jurčić nije mogao reći ni kakva će biti konačna sudbina Viktora Lenca, ali je priznao da se stečaj nastoji odložiti što je moguće duže. "Pokušavamo što je duže moguće odgoditi stečaj, jer bi stečajem sva dugovanja odmah došla na naplatu", kazao je.

(Hina) bn ds

Pročitajte više