Jurić: Ne razmišljam o ostavci na dužnost predsjednika SSSH

PREDSJEDNIK Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić izjavio je danas da ne razmišlja o ostavci na dužnost predsjednika najveće hrvatske sindikalne središnjice.

"U ovome trenutku ne razmišljam o ostavci", izjavio je Jurić Hini nakon što je danas njegovu ostavku zatražio Sindikat poljoprivrede, najveći sindikat udružen u SSSH.

"Ne vidim nijedan razlog niti svoju pogrešku zbog koje bih trebao dati ostavku", rekao je Jurić dodavši da će svoje stajalište obrazložiti mjerodavnim tijelima Saveza, a to su Predsjedništvo i Vijeće SSSH.

Sindikat poljoprivrede zatražio je Jurićevu ostavku zbog njegova stajališta prema pregovorima o izmjenama Zakona o radu (ZOR).

Jurić je učinio sve kako bi rezultate pregovora o izmjenama ZOR-a predstavio kao veliko postignuće, iako će radnicima biti smanjene otpremnine i otkazni rokovi, a 241.000 radnika bit će zaposlena kod tzv. malog poslodavaca koji im ne jamči nikakvu sigurnost radnih mjesta, tvrde Jurićevi kritičari.

Stoga je Sindikat poljoprivrede najavio da će inicirati izvanredni kongres SSSH kako bi se izabralo novo vodstvo s drugačijom, borbenijom i transparentnijom sindikalnom politikom.

"Nemam ništa protiv izvanrednog kongresa, ako bude sazvan na regularan način", kazao je Jurić.

Osim Sindikata poljoprivrede Jurićev odlazak s čelnog mjesta u Savezu traži i Sindikat tekstilaca koji predlaže provjeru povjerenja Juriću, o čemu će u ponedjeljak raspravljati Predsjedništvo SSSH.

Jurić kaže kako će razmisliti hoće li se obratiti javnosti u povodu napada koji dolaze iz njegove središnjice, jer to možda ne bi bilo dobro za odnose unutar SSSH.

Na kongresu SSSH održanom u prosincu 2002. Jurić je tijesnom većinom, nakon dva kruga glasovanja, pobijedio svoju protukandidatkinju Anu Knežević, predsjednicu Sindikata trgovine, a najnoviji događaji mogli bi dovesti do raskola u najvećoj sindikalnoj središnjici.

Pročitajte više