Jurić: Zahtjev za mojom ostavkom je ucjena

PREDSJEDNIK saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić odbacio je danas zahtjev da podnese ostavku na dužnost predsjednika SSSH ocijenivši da se radi o ucjeni kojom neki sindikalni čelnici žele ostvariti svoje ciljeve.

Jurić je na konferenciji za novinare opovrgnuo optužbe predsjednika šest sindikata udruženih u SSSH da je izbjegao sazvati sjednicu Vijeća SSSH na kojoj se trebalo raspravljati o njegovu odlasku s čelnog mjesta najveće sindikalne središnjice.

Sjednica Vijeća, koja je trebala biti održana jučer, odgođena je za rujan na zahtjev triju sindikata koji podržavaju Jurića.

Oni drže da se sjednica ne može organizirati dok ne stignu očitovanja sindikata koji duguju središnjici velika sredstva, pogotovo jer se na njoj trebalo raspravljati o novom financijskom modelu i ustroju SSSH.

Nemam ovlasti sazivati sjednice Vijeća SSSH, već je to trebalo učiniti Predsjedništvo SSSH koje je propustilo to učiniti, kazao je Jurić.

Predsjedništvo će odlučiti o datumu iduće sjednice Vijeća na redovnoj sjednici koja je zakazana 2. rujna.

Jurić je također odbio zahtjev Sindikata poljoprivrede da podnese ostavku ustvrdivši da za to "nema nijednog konkretnog argumenta".

Osnovni razlog sukoba koji potresa SSSH je pitanje financiranja središnjice, pri čemu neki sindikati ucjenjuju ostale izjavama da će platiti dugove tek kada se usvoji novi model financiranja, ustvrdio je Jurić.

Nije točno da sam izbjegavao raspravu o novom modelu financiranja jer sam je stavljao na dnevni red Predsjedništva SSSH čak tri puta, no rezultati rasprave nekoga očito nisu zadovoljili, rekao je Jurić.

Predsjednik Sindikata metalaca Ivo Marjanović, na čiji je zahtjev odgođena sjednica Vijeća, istaknuo je kako ne može biti rasprave o novom modelu financiranja dok svi ne podmire svoje obveze prema Savezu.

Zamjeram Juriću što dosad nije izbacio iz SSSH sindikate koji se ne pridržavaju statuta i ne plaćaju svoje dugove, kazao je Marjanović.

Jurić je također odbio prigovore o prevelikoj popustljivosti i lošem vođenju pregovora o izmjenama Zakona o radu, ustvrdivši da su sindikalni pregovarači u okviru postojećih mogućnosti uspjeli popraviti tekst zakona u odnosu na prvi prijedlog.

"Ne plašim se sindikalnog članstva, ja sam stalno sa članstvom", zaključio je Jurić dodavši kako nema ništa protiv ni izvanrednog kongresa niti odlaska nezadovoljnika iz SSSH, ako će se pritom poštivati postojeća procedura.

Pročitajte više