Juris Protecta protiv monopola taksista i Milana Bandića

"ZAHVALJUJUĆI monopolu u Zagrebu su cijene taksi usluga višestruko veće od cijena u drugim hrvatskim gradovima gdje je takav monopol ukinut kao što se dogodilo u Rijeci. Tako vožnja na udaljenost od 5 km košta u Rijeci 20 kn, dok ista vožnja u Zagrebu košta 54 kn. Gradska skupština Grada Zagreba prenijela je ovlasti za određivanje cijena na jednu jedinu opskurnu udrugu taksi prijevoznika pod imenom 'Udruženje taksi prijevoznika Grada Zagreba'", stoji u priopćenju nevladine organizacije Juris Protecta.

Zovite taksi samo u nuždi

Riječ je o nevladinoj organizaciji koja je registrirana kao "Udruga za unapređivanje pravosuđa u Hrvatskoj". Protecta je najpoznatija kao po svojem višegodišnjem trudu da se izmjeni dosadašnja "lihvarska praksa odvjetnika" te da se donese Zakon o odvjetničkim tarifama u skladu s uobičajenim europskim normama i platežnim mogućnostima hrvatskih građana. Osim odvjetničkih tarifa aktivni su i borbi protiv različitih vrsta monopola.

"Zbog astronomskih cijena korištenje autotaksi usluga u Zagrebu dostupno je vrlo uskom krugu dobro stojećih građana, a obični građani koriste taksi usluge samo u slučajevima nužde. Posljedica taksi monopola su pljačka građana, velika frekventnost vozila u centru grada, kao i nedostupnost taksi usluga bolesnim i nemoćnim građanima. Taksi monopol je samo još jedan dokaz kako interesni lobiji u Hrvatskoj organizirano pljačkaju građane", napominju iz te udruge naglašavajući kako se isto događa s preskupim cijenama parkinga, određivanjem kazne za prekoračenje parkinga i šlepanjem vozila.

Samovoljno određuju cijene

Prema podacima Juris Protecte Zagrebparking koji je u vlasništvu Holdinga samovoljno određuje cijene parkinga, cijene šlepanja i kazne za prekoračenje vremena parkinga.

"Ustavni sud RH je nedavno presudio da su visine kazni za prekoračenje vremena parkinga protuustavne. Cijene parkinga, šlepanja i kazne za prekoračenje parkinga u odnosu na prihode građana su višestruko veće od većine europskih zemalja", napominju u udruzi. Također pozvali su građane da i dalje potpisuju peticiju protiv ovog monopola.

"Nažalost sadašnji gradonačelnik je pokrovitelj svih monopola u Gradu Zagrebu. Iziđite na izbore i izaberite alternativu, jer Vašim neizlaskom omogućit ćete ponovni izbor Milana Bandića za gradonačelnika", stoji u priopćenju u kojem se poziva građane da glasuju za nezavisnog kandidata Josipa Kregara.

M.M.
Foto: Arhiva (AFP)

Pročitajte više