Jutarnji list: Hrvatskoj pozitivan ali uvjetovani avis Europske komisije?

EUROPSKA komisija mogla bi objaviti "uvjetovani pozitivni avis" o kandidaturi Hrvatske za članstvo u EU, dajući uz pozitivno mišljenje i prijedlog Vijeću ministara da pregovore sa Zagrebom počne nakon ispunjenja preostalih političkih kriterija, piše Jutarnji list u broju od ponedjeljka, pozivajući se na visoke diplomatske izvore u Bruxellesu.

"Europska komisija već je izradila gotovo cijeli "avis" za Hrvatsku, a na oko 100 stranica, čeka se samo ocjena o ispunjavanju dijela političkih kriterija. (...)

Iz visokih diplomatskih izvora u Bruxellesu saznaje se kako će se kao mogući kompromis koji bi zadovoljio sve države članice EU - a koji bi bio realan i iskren i prema Hrvatskoj te ne bi doveo u pitanje objektivnost i stručnost EK - objaviti neka vrsta uvjetovanog pozitivnog avisa o hrvatskoj kandidaturi", ", piše stalni dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa Augustin Palokaj.

Takav ishod je moguć samo ako Hrvatska ne riješi slučaj generala Ante Gotovine ili u preostalom kratkom roku ne uvjeri Haški sud (ICTY) te neke članice EU kako je učinila sve da ga pronađe i uhiti, napominje se u članku.

Navodi se kako je EK zadovoljna svim odgovorima koje je hrvatska strana dala te ističe da je predstavnica EK te odgovore pred Europarlamentom nazvala "odličnim".

"Avis" bi, prema navodima u članku, bio uvjetovan u dijelu vezanom za najvažniju preporuku Komisije Vijeću ministara - treba li s Hrvatskom početi pregovore.

U hrvatskom slučaju uvjetovani avis, prema mišljenju diplomata u Bruxellesu, mogao bi značiti da će EK dati pozitivno mišljenje, ali i preporučiti Vijeću da s Hrvatskom otvori pregovore čim ona ispuni preostale kriterije, navodi list.

Zadovoljavanje preostalog političkog kriterija (potpuna suradnja s ICTY-em) dovelo bi do odmrzavanja procesa ratifikacije SSP-a u Britaniji i Nizozemskoj i time dokidanja političke prepreke za davanje statusa kandidata Hrvatskoj.

Do naznake mogućeg kompromisnog rješenja oko "avisa" za Hrvatsku dolazi uoči niza značajnih sastanaka hrvatskih dužnosnika s predstavnicima EU ovoga tjedna u Bruxellesu, uključujući politički dijalog EU-Hrvatska i posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji će se sastati s predsjednikom EK Romanom Prodijem i održati govor u Europskom parlamentu.

Pročitajte više