Južna Dakota: otkriven fosil dosad nepoznate vrste dinosaura

Fosil dosad nepoznate vrste dinosaura otkriven je u Južnoj Dakoti, a riječ je o rogatom biljojedu veličine konja, izvijestili su znanstvenici.

"Nismo ni pomišljali na to da je takvo biće moglo postojati", rekao je paleontolog Robert Bakker opisujući izumrlu životinju.

Otkriće životinje plosnate glave iz porodice pachycephalosaura potpuno mijenja sliku razvoja dinosaura u zadnjem razdoblju krede prije 66 milijuna godina i pokazuje da se obiteljsko stablo još razvijalo čak i kad je cijeli svijet dinosaura gotovo potpuno nestao, rekli su dužnosnici Dječjega muzeja u Indianapolisu.

Gotovo netaknutu lubanju muzeju su donirala trojica amatera iz Iowe koji su je pronašli 2003. istražujući Hell Creek u Južnoj Dakoti.

Otkriće je predstavljeno u Indianapolisu na godišnjem sastanku Američkoga društva muzeja.

Predstavnici muzeja rekli su da porodicu pachycephalosaura karakterizira glava slična zmajskoj, prekrivena rogovima i kvrgama. Najslavniji predstavnik porodice imao je okruglu lubanju čvrstih kostiju, na nekim mjestima debelih i do 20 cm.

Nova vrsta imala je plosnatu lubanju. Jedini predstavnici pachycephalosaura plosnate glave otkriveni su u Kini i Mongoliji, ali oni nisu imali rogove. Svi pachycephalosauri imali su debeli vrat i mogli su drugim dinosaurima zadati "teške udarce", rekao je Bakker.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više