Južnokorejski pregovarač u SAD-u

GLAVNI južnokorejski pregovarač za nuklearna pitanja, ChunYung-woo, otputovao je u SAD da bi pokušao razriješiti pitanje zaustavljenih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, dan nakon što su Sjeverna i Južna Koreja u Seoulu završili petodnevne pregovore.

Chun je rekao kako ne želi vidjeti da pregovori propadnu zbog nerazjašnjenih bankovnih računa između SAD-a u S. Koreje. Problem je nastao kad je S. Koreja prije nekih mjesec dana na šestostranim pregovorima u Pekingu rekla da se pregovori neće nastaviti dok SAD ne odmrzne 25 milijuna dolara u Banco Delta Asia u Makau, koje je američki State department zamrznuo nakon što je banku osumnjičio za pranje sjevernokorejskog novca.

SAD tvrdi da je novac odmrznut, te da nije jasno zašto S. Koreja nema pristup njemu.

S. Koreja je 14. travnja propustila rok za gašenjem nuklearnog reaktora u Yongbyonu, koji je dogovoren 13. veljače i za koji je od SAD-a, Rusije, Kine, Japana i J. Koreje trebala dobiti 50 000 tona goriva.

J. Koreja je zbog toga zaprijetila uskraćivanjem 400 000 tona riže koje je namjeravala poslati susjedima. Slijedilo je 5 dana pregovora dvije Koreje, u kojima je Južna obećala Sjevernoj da će im poslati rižu, ali da će pošiljke riže biti ovisne o pridržavanju dogovornih obaveza.

Chun je najavio da će sa svojim američkim kolegom Christopherom Hillom raspraviti o tehničkim detaljima vraćanja sjevernokorejskog novca.

Nakon prve faze pregovora, koja je trenutno blokirana sjevernokorejskim čudnim inzistiranjem na 25 milijuna dolara, trebala bi slijediti druga faza, u kojoj bi S. Koreja potpuno trebala prekinuti svoj nuklearni program u zamjenu za dodatnih 950 000 tona goriva, pozvati inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju i vratiti se Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, koji je potpisala 2005.

J.D.

Pročitajte više