Kad će se HDZ ispričati Rohatinskom?

RAČUNICA je jednostavna - Željko Rohatinski je najavio inflaciju u omjerima u kojima ona danas kotira, ekipa iz Vlade ga je napala, ali ispalo je da je Rohatinski u pravu. Stvar zahtijeva ispriku. Ipak, budući da se živi u kikiriki republici, tako nešto je teško očekivati. Zapravo, ponašanje cjelokupnog društvenog aparata indikativno je za situaciju koja državu čini kikiriki republikom. Promotrimo cijelu priču oko inflacije pa ćemo vidjeti kakva nam se farsa svakodnevno odigrava pred očima.

U jedanaestom mjesecu prošle godine guverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski, iznio je predviđanje o inflaciji od 4,7 posto za 2008. godinu. Odmah je odgovorio ministar financija Ivan Šuker rekavši kako nema razloga za paniku. Slijedio je rekordni rast inflacije u prosincu prošle godine, dosegnuo je 5,8 posto, ali izbori su tada već bili gotovi. Ipak, u tom istom mjesecu Šuker je dao svoje predviđanje za inflaciju za 2008. "malo veću od 4 posto". U siječnju je Rohatinski upozorio na to kako se u 2008. ne predviđa inflacija manja od 6 posto.

"Tako je to svugdje u svijetu"

S inflacijom na najvećoj razini u zadnjem desetljeću, HDZ kreće u svoju standardnu obrambenu taktiku. Ona se zove "tako je to svugdje u svijetu". Nakon što se ispucalo po Rohatinskom i njegovom uzburkavanju hrvatskog političkog mulja, rast inflacije objašnjava se globalnom recesijom i rastom cijena sirove nafte. Sanader uspoređuje Hrvatsku s Estonijom i Slovenijom, u kojima je po Sanaderu situacija gora, pa ga se upozorava da je iznio krive podatke, nakon čega ide izjava kako je on u stvarnosti mislio na Letoniju i Bugarsku (?!). Šuker u veljači revidira svoja predviđanja i procjenjuje inflaciju za 2008. na 5,1 do 5,2 posto. Ta brojka unesena je i u državni proračun za aktualnu godinu.

Kako su ovakva odstupanja moguća?  Zna se! Moguća su zato što HDZ dobro zna da hrvatska javnost i hrvatski mediji imaju memoriju prosječne zlatne ribice. Dakle, s obzirom da su se u  mjesecu studenom našli tik pred izbore, jednostavno su odbacili najave o katastrofalnom stanju gospodarstva kao uvredu samoj Državi, a samo dva mjeseca kasnije potpuno su promijenili priču. Ivan Šuker iz studenog prošle godine rekao bi Ivanu Šukeru iz veljače ove godine da je lud i da bespotrebno širi paniku. U Hrvatskoj takve stvari ipak uspijevaju proći nezapaženo.

I to je upravo onaj problem koji Hrvatsku čini kikiriki republikom. Jednostavno ne postoji korektiv vlasti. Oporba je cijelu priču s inflacijom prešutjela, kao što prešućuje sve što se događa nakon izbora (Hrvatska u ovom trenutku efektivno nema političku opoziciju, ima samo neki konglomerat stranaka koje crpe proračunski novac za ljenčarenje). Mediji su sporadično spomenuli sve HDZ-ove nelogičnosti, ali to nije ni izbliza dovoljno.

Farsa traje i traje

Kako bi inače mogli imati situaciju kakvu imamo? HDZ je deklarativno desna stranka. Ta deklarativno desna stranka u dosadašnjem je mandatu na ekonomskom planu napravila sljedeće. Po pitanju rasta inflacije je lagala i laže, a gospodarstvo je sređivala po pitanju socijalističke dogovorne ekonomije, intervenirajući u cijene hrane. Osim toga, u onoj smijuriji od proračuna predvidjela je dodatne troškove za državnu administraciju (sic!). To je daleko gore od svih crvenih aveti kojima su u vrijeme predizborne kampanje plašili biračko tijelo.

U veljači je Sanader poručio Rohatinskom neka radi svoj dio posla, a Vlada će napraviti svoj. Unatoč najavama o držanju deficita pod kontrolom, jedini konkretan potez Vlade bilo je interveniranje u cijene hrane.

Njima to prolazi. Oni to mogu, jer nema nikoga tko će reći da se pred očima javnosti odvija nevjerojatna farsa. Dok državu potresaju iznimno ozbiljni ekonomski problemi, pažnja javnosti bila je usmjerena na standardne adute - ZERP, Joška Jorasa, emo klince i pse koji ubijaju druge pse.

Birali ste, dobili ste

Inflacija i dalje kotira iznad 6 posto, prošlo je gotovo pola godine, i nije za očekivati da će se nešto po tom pitanju promijeniti. Dapače, za očekivati je da će brojke na kraju godine pokazati da je u pravu bio Rohatinski, a ne Šuker, i da je Sanaderovo napadanje Rohatinskog bilo bezobrazna farsa. Možemo li očekivati da će se tada netko ispričati Rohatinskom? Teško. Vjerojatnije je da će Šuker tada reći kako je on zapravo predvidio sve što se dogodilo, ali da nije htio alarmirati javnost.

"Pogledajte, svugdje u svijetu događa se isto", čut ćemo tada. "Nema razloga za paniku", bit će izjava kojom će se popratiti ti strašni "argumenti". A to što nitko neće naučiti zaposlene u državnoj administraciji da napišu projektnu dokumentaciju koja će Hrvatskoj omogućiti dobivanje novaca iz pretpristupnih fondova EU, to je problem koji će se u 2009. riješiti dodatnim povećanjem iste administracije. To je hrvatska demokršćanska stvarnost, to je hrvatska desnica. Birali ste, dobili ste.

Jovan Dragišić
Foto: Lider press

Pročitajte više