Kad mrtvi glasaju, a živi namještaju

KAD MRTVI godinama glasaju, nikome ništa. Kad na lažnom kućnom broju živi 404 lažnih birača, pravna država šuti. Kad predsjednik HDZ-a pobijedi na stranačkim izborima zahvaljujući lažiranim glasovima - i uz priznanje onih koji su to organizirali - svi se prave ludi.

Ali kad čovjek u Oroslavju na HDZ-ovu kandidacijsku listu za gradonačelnika (a ne u glasačku kutiju!) stavi 200 izmišljenih likova, uz toga i pet mrtvaca, što mu se dogodi? Sud mu - cap! - odreže ravno deset mjeseci zatvora. Nema igranja s demokratskim procesom - barem ne u Oroslavju. Za Hrvatsku ne garantiramo.

Općinski sud osudio je 48-godišnjeg Emila Grgeca iz Oroslavja na zatvorsku kaznu koja zvuči nevjerojatno u odnosu na zločin koji je počinio. Falsificirao je potpise na kandidacijskoj listi za lokalne izbore. Nije pritom nikoga tukao, ucjenjivao, reketario, silovao, otimao, rezao na komade, nije čak ni "u samoobrani" sprašio pet metaka u potiljak. Samo je pomogao kandidatu svoje stranke da prikupi dovoljno potpisa za kandidaturu, kad se već nije mogao dokopati onih stvarnih ljudi. I opa, skoro godina dana u ćuzi.

Grgec je pritom imao trostruku nesreću. Prvo, otkriće je izašlo u javnost prije izbora. Drugo, HDZ je u Oroslavju izgubio. Treće, Grgec je izbačen iz HDZ-a. Jer, kad HDZ pobjeđuje, onda se mrtvi broje. Onda se čak i lažni birači priznaju. Pa čak i oni koji dva puta glasaju: doma i u Hrvatskoj. A naročito se broje oni čiji su listići u dvorani Lisinski završili u glasačkoj kutiji, a ne u kontejnerima za smeće. I napokon, dok su počinitelji u stranci, ne završavaju pred sudom.

Grgec iz  HDZ-a ravno u zatvor

Priča o falsifikatoru Grgecu i malom Oroslavju tek je kap u moru bizarnih i nadasve diskutabilnih stvari koje su se događale na proteklim lokalnim izborima. Odnosno, trebala je biti. Da čovjek nije dobio deset mjeseci zatvora. I da iste i još gore stvari godinama prolaze nekažnjeno.
Već godinama, nakon svakih izbora, otkriva se da su na izbore izlazili mrtvaci. Već godinama uoči svakih izbora otkrivaju se fantomski birači. Ove godine ispadali su na svakom ćošku, ne samo u Grgecovu popisu.

Tako se, primjerice, otkrilo da na fantomskom kućnom broju 0 u Dusinama kod Vrgorca žive 404 osobe. U Vinjanima Donjim na kućnom broju 902 registrirano je 820 birača, U Prološcu Donjem na kućnom broju 903 njih 702, u Trilju na adresi Trilj i na kućnom broju 0 ima 124 birača, a na adresi Trilj s kućnim brojem 0/00 njih 40. Isto je još u desetinama sela blizu granice s Hercegovinom, a izuzet nije ni Trogir gdje na jednoj adresi živi 15 birača sa šest različitih prezimena.

No, za razliku od Oroslavja, ti fantomski birači uredno glasaju i biraju vlast. Oni Grgecovi mrtvaci i fantomi ne čine ništa drugo osim što omogućavaju kandidatu HDZ-a da se kandidira. No, sad je očito Grgec platio za sve njih: HDZ je izbačen iz utrke, a on iz stranke, pa ravno u zatvor.

Situacija je to koja evocira uspomene na još jednog poduzetnog HDZ-ovca - Ivana Drmića. Bivši saborski zastupnik - prvo HDZ-a, a potom i Glavaševa HDSSB-a - javno je priznao da je dva puta falsificirao stranačke izbore za Ivu Sanadera. Prvi puta na Sedmom saboru HDZ-a 2002. godine kad je Sanader pobijedio Ivića Pašalića, a drugi puta 2004. na Općem izbornom saboru u Rijeci. Tada je, po Drmićevu priznanju, Sanader naložio da se za svaku funkciju smije kandidirati po jedan dužnosnik, dok Andrija Hebrang nipošto nije smio osvojiti najviše glasova, kako ne bi ojačao poziciju u HDZ-u.

Opasni Drmić nije bio "zanimljiv"

Drmić je čak i detaljno opisao metodologiju krađe 2002. godine. "Dio svojih ljudi ubacili smo kao izaslanike na Sabor preko zajednica HDZ-a za žene, mlade i umirovljenike", izjavio je svojedobno za Slobodnu Dalmaciju. "Glasovi su se brojili na pet mjesta, a svaki kandidat za predsjednika stranke imao je pravo na dva promatrača. Pašalićevi promatrači nisu mogli istovremeno kontrolirati što se zbiva na pet različitih mjesta, a članovi biračkih povjerenstava, koje je odredio Sanader, jedno su čitali, a drugo pisali". Ako je, pojašnjava Drmić, jedan član povjerenstva naglas pročitao da je Pašalić dobio 26, a Sanader 14 glasova, drugi član povjerenstva bi napisao obrnuto, pridodavši tako Sanaderu Pašalićev broj glasova.

Je li Drmić nakon tako detaljnog priznanja završio u zatvoru? Ili makar pred sudom? Je li pokrenut postupak protiv njega? Je li ga netko pozvao na razgovor i tražio da takve tvrdnje ponovi pred sudom, pa da mu se vjeruje na riječ kao što se vjeruje osuđenim otmičarima da su dilali fantomskim drangulijama? Probajte pogoditi.

Naravno, Drmić nije bio zanimljiv jer je bio opasan. Grgec je dolijao jer je bio naivan i preuzetan. Vjerovao je da će mu ta vratolomija proći, kao što su mu vjerojatno prolazile u nekim ranijim situacijama. Ali otkriven je i nije bilo druge nego da ga se baci u tamnicu.

Ivan Drmić i danas je na slobodi. Kao, uostalom, i njegov patron  Branimir Glavaš koji je krađu orkestrirao. A da o nalogodavcu Ivi Sanaderu i ne govorimo. Jednako tako, na izbore možda više neće izlaziti oni Grgecovi mrtvaci i fantomi, ali hoće oni iz Vrgorca i drugih mjesta uz granicu. I nikome ništa. Odnosno, svakome njegovo.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Sandra Šimunec, Marko Miščević, Igor Sambolec / Cropix

Pročitajte više