ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Kada bi Kuščević mogao biti uhićen?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/123rf

DORH je saboru uputio proceduru za skidanje imuniteta saborskom zastupniku Lovri Kuščeviću, kako bi mogli i službeno pokrenuti kazneni postupak odnosno istragu.

>> DORH traži skidanje imuniteta Lovri Kuščeviću, doznali smo zašto

Prema dostupnim podacima, bivšeg se ministra uprave tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti po članku 291 Kaznenog zakona. Ako se dokaže da je Kuščević, kao načelnik Općine Nerežišće, izmjenama prostornog plana te dodjelom POS-ovih stanova pribavio sebi znatnu imovinsku korist, prijeti mu kazna od jedne do deset godina zatvora.

Imunitet će mu biti skinut u ponedjeljak ili utorak

O skidanju imuniteta Lovri Kuščeviću odlučivat će Mandatno-imunitetno povjerenstvo hrvatskog sabora. Prema proceduri, Povjerenstvo mora odlučiti o zahtjevu u roku od tri radna dana.

"Zahtjev smo tek dobili pa se moram konzultirati s kolegama. No pretpostavljam kako ćemo o tome glasati u ponedjeljak ili najkasnije utorak", rekao je za Index šef Povjerenstva Žarko Tušek.

No gotovo da nema nikakve sumnje da će Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobriti zahtjev DORH-a vezan uz pokretanje postupka protiv bivšeg ministra uprave, ako je suditi po dosadašnjoj praksi.

Kuščević neće biti automatski uhićen kad mu skinu imunitet

U sabor je, barem za sada, stigao tek zahtjev za pokretanje istrage kako bi se Kuščevića moglo ispitati u svojstvu osumnjičenika te kako bi se mogao očitovati o djelima koja mu se stavljaju na teret.

To ne znači da će po skidanju imuniteta Kuščević biti uhićen. Naime, za uhićenje, odnosno pritvor saborskog zastupnika, DORH mora opet tražiti skidanje imuniteta kako bi aktualnog zastupnika lišio slobode.  

DORH je dosad samo tri puta tražio skidanje imuniteta zbog uhićenja

DORH je do sada samo tri puta od sabora tražio skidanje imuniteta kako bi se uhitilo aktivnog zastupnika. Prvi je bio HDZ-ov Ivo Sanader, drugi je bio HDSSB-ovac Branimir Glavaš, a treći SDP-ovac Tomislav Saucha.

U slučaju Sauche, odnosno afere Dnevnice, Državno odvjetništvo je uz pokretanje kaznenog postupka za Sauchu odmah tražilo i odobrenje za lišavanje slobode, određivanje pritvora te istražni zatvor, a zbog utjecaja na svjedoke.

Kod Kuščevića je stigao samo zahtjev za pokretanje kaznenog postupka.   

Pročitajte više