Kada ćemo doznati što se dogodilo Matteu? Otac: "Sedam dana čekam odgovore"

Foto: Petar Glebov/PIXSELL, N1

SMRT 22-godišnjeg Mattea Ružića potresla je Hrvatsku te ponovno otvorila pitanje kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava. 

Niti tjedan dana nakon njegove smrti nije poznato od čega je točno umro. Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je na konferenciji za medije održanoj prije nekoliko dana kako bi nalazi obdukcije trebali biti poznati sutra. Matteov otac Dubravko Ružić ogorčen je zbog činjenice da niti tjedan dana nakon smrti sina ne zna što se točno dogodilo.

"Bol, tuga, razočaranje... Nemam riječi. Još možda nisam svjestan nekih stvari, pod injekcijama sam, pod tabletama sam, ne spavam već sedam dana. Ne jedem, jedem tek toliko da se ne srušim. Mislim, katastrofa. Ne mogu prihvatiti da sedam dana ja čekam nekoga da mi kaže rezultate nečega. Da kažu dijete ti je umro od srčanog udara, od ne znam čega. Možda će mi biti lakše. Meni moje dijete neće nitko vratiti", kazao je Dubravko Ružić u razgovoru za N1.

"Ja sedam dana ne znam što je s mojim djetetom"

Kaže kako još uvijek nije dobio nikakve odgovore o smrti svog sina.

"Očekujem odgovore od onih koji trebaju to napraviti. Ljudi, ja sedam dana ne znam što je s mojim djetetom. Gdje je završilo, što se radi, gdje je istraga...Ne znam ama baš ništa. Nitko od nadležnih me nije kontaktirao, izrazio sućut, ama baš ništa", ogorčen je.

Ministar Kujundžić je na konferenciji za medije kazao da je gotovo nemoguće da se tako lako i brzo umre od astme. Na upit je li njegov sin bolovao od još neke bolesti odgovara negativno. Kaže i kako su on i supruga pisali ministru, ali odgovor nikad nisu dobili.

Ministar kaže da je sve bilo po propisima.

"Ne bih komentirao ništa. Čovjek možda nije upućen u neke stvari, možda skriva, možda ne. To bude njemu na duši. Na njemu je da odluči. Ja još danas ne znam što je s mojim djetetom. Ne mogu kriviti nikoga, ne krivim niti policiju, niti hitnu, to su ljudi koji rade svoj posao. Ali cijeli ovaj sustav ne valja, to je katastrofa. Ne samo zbog mog djeteta, nego da se više nikome tako banalne situacije ne dogode. Živimo u 21. stoljeću, da se takve banalne stvari događaju, da se čuvaju fotelje ili bilo što, da se za ono najosnovnije nema, to je žalosno", kaže.

Poruka za ministra i nadležne

Poslao je i poruku ministru Kujundžiću.

"Malo se obratite ljudima, dajte im da samo žive normalno, nemojte trošiti novac na gluposti. Krivim ovaj sustav, ovu organizaciju. Ne mogu prihvatiti da sedam dana čekam nekoga da mi kaže rezultate nečega... Ne znam od čega je umrlo moje dijete. Meni mog sina nitko neće vratiti. Ali ako je bio propust, želim da odgovaraju oni koji su za to odgovorni", kaže.

Smrt na ulici

Podsjetimo, Matteu Ružiću je u prošlu nedjelju popodne pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici.

Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je od mjesta događaja udaljena 600-tinjak metara, a u njoj nije bilo liječnika, nego samo vozač i medicinska sestra. Pungartnik je ispričao da djelatnici hitne kod sebe nisu imali defibrilator, a da su se u spašavanje mladića uključili tek dvije minute nakon dolaska. U međuvremenu se otkrilo da se zapravo radilo o ekipi saniteta, a ne hitne. Skoro pola sata kasnije stigla je druga hitna pomoć, iz Zagreba. Liječnik je, kako se moglo čuti, u to vrijeme bio na intervenciji u Samoboru.

Međutim, bilo je prekasno. Matteo je umro.

Što dosad znamo o smrti Mattea?

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako je inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva pokazao da je sustav hitne medicinske pomoći u slučaju umrlog mladića u Zaprešiću funkcionirao te je postupljeno prema hrvatskoj regulativi i standardima, a novinarima je odgovorio i kako "ne vidi zašto bi dao ostavku".

"U ovom trenutku ne vidim zašto bih dao ostavku ako je sustav funkcionirao, sustav nisam postavio ja", rekao je ministar Kujundžić na konferenciji za novinare upitan odbacuje li mogućnost da podnese ostavku zbog tog slučaja. Ustvrdio je i da u slučaju smrti 21-godišnjeg Mattea Ružića u Zaprešiću ništa ne mijenja činjenica što u prvom timu hitne pomoći koji mu je došao pružiti pomoć nije bilo liječnika jer se očito radilo o nagloj smrti. S obzirom da je, kako je rekao, u medicini poznato da se od astme ne umire naglom smrću, pogotovo ne mladi ljudi, Kujundžić je kazao kako je vjerojatno u podlozi bila još neka bolest koja je doprinijela nagloj smrti no istaknuo je kako je potrebno pričekati nalaze obdukcije.

Po njegovim navodima, prvi poziv u centar županijske Hitne pomoći stigao je u 17,27 minuta, djelatnica je prepoznala da se radi o najvišoj razini žurnosti pa je alarmiran 'crveni sustav', odnosno upućen je poziv prema 'timu jedan' u kojemu je liječnik. No, kako je naveo ministar, taj je liječnik bio u Vinogradskoj te mu je trebalo 20 minuta za dolazak na mjesto intervencije pa je aktivirana 'prva linija' u Zaprešiću.

U roku od tri minute, kazao je, medicinska sestra i vozač s opremom su bili kod pacijenta, a prije njih pristupila je i medicinska sestra koja se tu zatekla te započela s postupkom reanimacije, no prema njezinoj izjavi već tada nije bilo pulsa ni disanja. Isto stanje, kazao je Kujundžić, zatekla je i medicinska sestra iz Doma zdravlja u Zaprešiću te je stavila tubus i pristupila umjetnom disanju i reanimaciji, ali ni dalje nije bilo pulsa ni disanja. Nakon 20 minuta stigao je i 'tim jedan' s liječnikom koji je nastavio s postupkom, ali je potom konstatirao smrt.

Medijima su se prije par dana obratili i iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Hitna stigla iz Zagreba, a ne iz Jastrebarskog

U priopćenju koje je potpisao ravnatelj tog zavoda Davorin Gajnik stoji da se njime želi otkloniti "netočne interpretacije navoda iz izjave za javnost od 13. kolovoza 2018. godine povodom događaja od 12. kolovoza 2018. godine u kojem je preminuo gosp. Matteo Ružić". 

Gajnik sada tvrdi da tim hitne pomoći T1 (tim s liječnikom) nije na intervenciju došao iz Jastrebarskog nego iz Zagreba. Riječ je o drugim kolima hitne pomoći koja su stigla na mjesto na kojem se Matteo srušio. U prvim kolima, koja su stigla desetak minuta nakon poziva, bio je tim saniteta, a ne hitne pomoći.

"Tim T1 iz Jastrebarskog u 17.31 sati, u vrijeme poziva za intervenciju u Zaprešiću, bio je u Zagrebu na putu iz KBC Sestre milosrdnice te je odmah po pozivu produžio iz Zagreba za Zaprešić, dakle, u vrijeme poziva nije bio u Jastrebarskom, kako se to pogrešno interpretira, u Zaprešić na mjesto intervencije došao je u 17.54", tvrdi Gajnik.

Prvi do nesretnog mladića došao tim saniteta, a ne hitne

No to uopće ne otklanja sve nelogičnosti koje su se posljednjih dana pojavile. 

Ravnatelj Gajnik, naime, na presici koju je organizirao u utorak potvrdio je da je na intervenciju prvo izašao tim saniteta, a ne hitne pomoći. 

"Tvrdim i iza toga stojim da smo postupili apsolutno po pravilima struke. Napravili smo sve i više da spasimo mladi život, nismo uspjeli. Ekipa koja je prva izašla na teren bio je tim saniteta koji u nekakvoj teoriji nije bio ni dužan izaći. Međutim pokušali smo i tako spasiti život. Izašli su u vozilu za hitnu medicinu koje je potpuno opremljeno sa svim sredstvima, ali kada su došli više nisu bili uočeni nikakvi znakovi života", rekao je tada ravnatelj Hitne. 

Ravnatelj Hitne tvrdi da sanitetski tim nije bio dužan ni izaći, a ministar laže o vremenu dolaska tima T1

Nevjerojatno je da ravnatelj Hitne Zagrebačke županije tvrdi da sanitetski tim nije bio ni dužan izaći na reakciju, a da istovremeno i on i ministar zdravstva Milan Kujundžić o tom istom timu saniteta koji je izašao na intervenciju u kolima hitne pomoći govore kao o timu T1. 

Ministar je kada se u utorak napokon obratio medijima izrekao i nekoliko lažnih informacija. Rekao je, naime, da je jaskanski tim T2, za koji sad doznajemo da je krenuo iz Zagreba, a ne iz Jastrebarskog, do Mattea stigao za 15 minuta, što opovrgava ravnatelj Gajski. Iz njegovog detaljnog priopćenja jasno je da je taj tim s liječnikom stigao gotovo 30 minuta nakon što je upućen poziv Hitnoj.

Niz nelogičnosti

Ravnatelj županijske Hitne je odbacio i navode da su medicinski radnici koji su izašli na teren bili neiskusni i da nisu najbolje reagirali. Izjavio je da medicinska sestra koja je bila u timu saniteta ima 40-godišnje iskustvo i da je sigurno bila iskusna. No treba naglasiti da sanitet inače prevozi bolesnike na terapije, a ne bavi se spašavanjem života, što je specijalnost djelatnika hitne medicinske pomoći.

Kako god bilo, Gajnik tvrdi da su učinili sve kako bi se Mattea spasilo.

No to je u suprotnosti s izjavama svjedoka koji su tvrdili da je nesretnom mladiću pomagala medicinska sestra koja se slučajno zatekla tamo, a da se medicinska ekipa koja je prva izašla na intervenciju, a ponovimo - sada znamo da je riječ o ekipi saniteta - uključila tek nekoliko minuta nakon dolaska. Ravnatelj Hitne izjavio je da po dolasku sanitetskog tima više nije bilo znakova života.

Zaprešićka hitna s liječnikom otišla na slučaj alkoholizirane djevojke

No ako je to doista tako i ako su djelatnici hitne samo ustanovili da nesretnom mladiću nema pomoći, pitanje je zašto je onda došao tim hitne pomoći Jastrebarsko, koji je, kako smo danas doznali, zapravo u Zaprešić stigao iz Zagreba, pola sata nakon što je Hitna dobila dojavu da je Matteu pozlilo.

Podsjetimo, dok je tim iz Jastrebarskog bio na intervenciji, umrla je još jedna osoba u Jastrebarskom.

No mnogo je važnije zašto je na slučaj alkoholizirane djevojke otišao zaprešićki tim T1, dakle tim s liječnikom, kada u takvim slučajevima pacijenta najčešće treba samo zbrinuti u smislu da ga se u ispravnom položaju preveze na ispiranje želuca.

Zašto nije došla hitna iz zapadnog dijela Zagreba?

Očito je i to da dispečeri iz poziva koji su dobili u slučaju Mattea Ružića uopće nisu procijenili o koliko se teškom slučaju radi, no to naravno ne mora biti njihova krivnja jer je upitno kakvim su informacijama raspolagali o oba slučaja.

Jedna od većih katastrofa u cijeloj situaciji, ali i pokazatelj u kolikom je kolapsu sustav hitne pomoći, je to što Matteu u pomoć nije došla hitna iz zapadnog dijela Zagreba, nego tim iz Jastrebarskog koji se vraćao iz zagrebačke Vinogradske bolnice.

Svaki bi se normalan čovjek zapitao zašto, a odgovor govori sve o hrvatskom zdravstvu. Hitnu pomoć sa zapada Zagreba se i ne zove jer je riječ o drugoj županiji, iako je udaljenost manja od 10 kilometara.

Pročitajte više