Kada pokušaj duhovitosti hrvatskih političara preraste u seksizam

NADAN VIDOŠEVIĆ, predsjednik Hrvatske gospodarske komore na prezentiranju izvozne ofenzive prošle je godine u naletu duhovitosti izjavio: "Neka dame začepe uši, ali samo jedna stvar raste u tuđim rukama, a to nije naše gospodarstvo". Sva sreća da je Vidošević popularan među ženskim rodom pa nije bilo reakcija uvrijeđenih dama.

Ima Hrvatska više svojih "Vidoševića", na čiju komičnost nerijetko reagiraju i udruge za ženska prava, kao i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

"I s malim treba biti zadovoljan"

Izjavu sličnu Vidoševićevoj još 2001. dao je tadašnji saborski zastupnik HSLS-a Jadranko Mijalić prilikom rasprave o proračunu. Njegova se izjava pokazala ipak nešto skandaloznijom. Govoreći o državnom proračunu Mijalić je rekao: "Koji put i s malim treba biti zadovoljan, premda se žene možda s tim neće složiti".

Mijalić je ovom izjavom izazvao buru kod zastupnika, pogotovo zastupnica, a predsjednik Sabora Zlatko Tomčić mu je dao javnu opomenu. Nakon svega, bivši saborski zastupnik HSLS-a se morao javno ispričati i obećati da tako nešto neće ponoviti.

"Ne čudi me, s obzirom da ste tako mladi, da ste toliko zainteresirani za spolni odgoj"

Kad su seksualne aluzije za saborskom govornicom u pitanju, tu je i ona bivšeg ministra zdravstva Nevena Ljubičića, koju je izrekao prilikom polemike sa zastupnicom SDP-a Marijom Lugarić za vrijeme saborske rasprave o spolnom odgoju. Ljubičić je Lugarićki rekao: "Ne čudi me, s obzirom da ste tako mladi, da ste toliko zainteresirani za spolni odgoj".

Tu je i izjava Ljubičićevog kolege Damira Polančeca prilikom polemike u Saboru s Vesnom Škare Ožbolt. Polančec je bivšoj kolegici rekao: "Od kada niste u Vladi, vaša se retorika pretvorila u retoriku povrijeđene žene. Žena varala muža, nakon toga se brak raspao".

Šarmer Milan Bandić

Među hrvatskim političarima u seksualnim aluzijama i seksističkim izjavama prednjači gradonačelnik Milan Bandić, koji gotovo redovito promaši u pokušaju šarmiranja. Od njegovih seksističkih izjava, najpoznatija je ona iz srpnja 2005., kada je odlučio za medije zatvoriti sjednice Gradskog poglavarstva. To je obrazložio rekavši "da su  članovi Poglavarstva previše gledali novinarke što ih je dekoncentriralo", dodavši da bi redakcije trebali poslati muške novinare.

Bandiću se znalo dogoditi i da na proslavi Dana žena, nakon što se na video zidu odvrti film o nasilju nad ženama, ispali: "Oprostite danas vašim muževima ako večeras malo kasnije dođu kućama i budu veseliji". Ipak, kad daje cvijeće ženama, Bandić se uhvati neuvredljive i stare šarmerske:  "Cvijeće cvijeću".

Dno dna: Madrac i mudrac Ante Kovačevića

Seksistička izjava koja je naletjela na najveću osudu javnosti ona je Ante Kovačevića, tadašnjeg saborskog zastupnika HKDU-a koji je Vesni Pusić prilikom rasprave o skidanju imuniteta Anti Đapiću zbog prepisanog magistarskog rada rekao: "Kako ju Bog nije stvorio za mudraca, nego za madraca". Zanimljivo je da predsjedatelj sjednicom, Mato Arlović (SDP), nije reagirao na tu izjavu pa je Pusić zatražila izricanje opomene Kovačeviću, koji je pak upozorio kako je i njezina tvrdnja da on laže također uvreda. Arlović je onda izrekao opomenu i Kovačeviću i Vesni Pusić, a na brojne zahtjeve da se sjednica prekine rekao je da je riječ o sitnom incidentu koji ne zaslužuje prekid sjednice.

I žene znaju biti otrovne

Damir Kajin (IDS) je u TV emisiji "Piramida", nakon što nije mogao doći do riječi u raspravi s Marijanom Petir rekao "i onda se čudimo Čučiću", aludirajući na Ljubomira, bivšeg hrvatskog veleposlanika, koji je sudski gonjen zbog zlostavljanja u obitelji te otimanja djece bivšoj supruzi.

No, često se kaže da su prema ženama najgore upravo same žene, što dokazuje i uvreda zastupnice HDZ-a Ivane Sučec-Trakoštanec koja je prilikom rasprave o delimitiranju porodiljnih naknada rekla kako je osobno "na strani onih koji smatraju da svaka žena vrijedi onoliko koliko djece rodi".

Dario Markas
Foto: Index/Radio Mrežnica

Pročitajte više