Kajin Lesaru u Saboru: Ti si kreten, u p... m...!

SABOR je izglasao ustavne promjene, i to sa 133 glasa za i četiri glasa protiv te jednim suzdržanim glasom. Protiv ustavnih promjena su bili Boro Grubišić (HDSSB), laburist Dragutin Lesar, nezavisni Ivica Pančić i Daniel Srb (HSP), a suzdržan je bio jedino Ratko Gajica (SDSS).

Svih pet Vladinih amandmana na izmjene Ustava danas je izglasano u Saboru. Prema ranijem dogovoru vladajućih i oporbenih zastupnika, u Ustav ulazi da su narod i branitelji pobijedili u pravednom, legitimnom, oslobodilačkom i obrambenom Domovinskom ratu.

Ukinuta zastara kriminala iz pretvorbe i ratno profiterstvo

Također, u Ustav će se ugraditi i odredba da država posvećuje posebnu skrb zaštiti hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja. Prihvaćeno je rješenje da o ustroju i djelokrugu rada Ureda predsjednika odlučuje sam predsjednik.

Prihvaćen je i SDP-ov amandman da dijaspora može glasati samo u diplomatsko konzularnim predstavništvima i imati tri fiksna zastupnika. Također, novost je i da je Ustavom osigurano da ne zastarjeva kriminal iz pretvorbe i ratno profiterstvo.

Bez glasova najveće oporbene stranke izglasan je Vladin amandman kojim se briše prijedlog da predsjednik Vrhovnog suda mora jednom godišnje izvijestiti Sabor o stanju u pravosuđu.

Odbijen Lesarov amandman za smanjenje broja potpisa za referendum

Saborski zastupnici su odbili amandman Dragutina Lesara i njegovih laburista, kojim se tražilo smanjenje potrebnih potpisa za referendum s dosadašnjih 10 posto na pet. Tom amandmanu su se usprotivili i HDZ-ovci i SDP-ovci. "Amandman ne paše eliti koja smatra da jedina ima pravo donositi političke odluke", komentirao je Lesar odbacivanje njegova amandmana.

Ovog tjedna raspravljat će se i o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Vlada predlaže da se manjinama osigura i dodatno biračko pravo, na temelju kojeg će birati pet zastupnika.

Radi se o 4. zahvatu u Ustav donesenom 1990., koji je proveden kako bi se omogućio završetak pristupnih pregovora i ulazak Hrvatske u EU.

Kajin Lesaru: Ti si kreten, u p... m...!

Zastupnici su prije glasovanja o ustavnim promjenama raspravljali o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Tada nije manjkalo ni uvreda koje su si međusobno dijelili.

Neovisni zastupnik Dragutin Lesar usprotivio se tom Ustavnom zakonu kazavši da neće biti dodvorica koja se dodvorava manjinama da bi oni pristali na Ustavne izmjene. "Ti si kreten, u p... m...!", čulo se zatim jasno Kajina.

Lesar mu je kasnije dobacio da iako različito misle, da mu nije palo na pamet da ga pošalje u PM.

Pročitajte više