Kajin: Slučaj Granić-Bago je debakl USKOK-a

POTPREDSJEDNIK IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin ocijenio je da je situacija s privođenjem i puštanjem na slobodu Mate Granića i Darinka Bage "debakl koji se nije smio dogoditi USKOK-u" i da je "time vjerodostojnost toga tijela postala upitna".

Nakon ovoga događaja Granić zaslužuje moralnu satisfakciju te potpunu rehabilitaciju, rekao je Kajin dodavši da, ako su istinite Granićeve tvrdnje da je netko iz vlasti "posredovao u njegovu uhićenju", to ukazuje da Hrvatska nije pravna država, da sudstvo nije nezavisno kao i da ljudski dignitet nema veliku vrijednost.

Kajin je pozdravio vladinu odluku da se ukloni spomenik Juri Francetiću u Slunju istaknuvši da se time ova vlada "izruguje neodlučnosti prošle", koja se, kako je rekao, zbog svog komoditeta nije željela zamjerati nikomu, pa ni okorjelim ustaškim nostalgičarima.

Izrazio je nadu da se taj spomenik neće uklanjati zbog nedostatka građevne dozvole, već zbog "veličanja fašizma koji uvijek vodi isključivosti i netrpeljivosti".

Govor Vladimira Šeksa u Jasenovcu i odluka o uklanjanju spomenika u Slunju potezi su na razini geste koju valja pozdraviti jer predstavljaju, ocijenio je Kajin, "skidanje lanaca zabluda kojim nas je vezala Tuđmanova politika". No, stvarni potezi, dodao je, bit će povrat stečenih prava borcima Narodnooslobodilačke borbe i izjednačavanje invalida NOB-a s invalidima Domovinskog rata.

Govoreći o najavi posjeta Hrvatskoj Vuka Draškovića, Kajin smatra da tog posjeta sada vjerojatno neće doći, ali i napominje kako se mora poštivati da Drašković danas ima legitimitet vlasti te da će se s njim, kao ministrom vanjskih poslova, morati rješavati niz otvorenih pitanja. No, dodao je, ne može se pristati na Draškovićevu ocjenu Domovinskog rata kao građanskog rata, niti zaboraviti njegovo djelovanje početkom rata.

Pročitajte više