Kajin: smiriti "kamionski rat"

Potpredsjednik IDSa i saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo ocijenio da ne bi bilo dobro da Hrvatska odmah uzvrati Sloveniji zabranom prijevoza njezinim kamionskim prijevoznicima iz Hrvatske u zemlje EUa.

Kajin je rekao da je recipročno uvođenje takvih mjera logično, ali da treba pričekati nekoliko dana i to pitanje pokušati riješiti onako kako je to Hrvatska uredila s Madžarskom, s kojom je Hrvatska potpisala sporazum po kojem je dopušten prijevoz robe iz tih država u zemlje EU-a.

Potpredsjednik IDS-a drži da Hrvatska ne bi trebala zaoštravati stanje sada kad se očekuje potvrda dolaska slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka na predsjedničku inauguraciju Stjepana Mesića, što bi, po Kajinovu mišljenju, bio znak smirivanja napetosti.

Govoreći o uvjetovanju početka pregovora s EU-om predajom generala Ante Gotovine Haagu, Kajin je rekao da treba uzeti u obzir interese međunarodne zajednice koja je u svršetak rata i osiguranje mira na ovom prostoru uložila golem novac i živote svojih vojnika, ali da je licemjerno kažnjavati Hrvatsku zbog neizručenja Gotovine.

Ustvrdio je da bi Gotovina sigurno bio izručen Haaškom sudu ako bi sada bio u Hrvatskoj. Stajalište da se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj, ali ni u BiH, potkrijepio je tvrdnjom da su za njim u Hrvatskoj tragali britanska obavještajna služba MI6, a u BiH EUFOR te da nisu pronašli potvrde da se tu nalazi.

Također drži da se Gotovina sada ne oslanja na policijske i obavještajne strukture u Hrvatskoj.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više