Kako će domaći desničari Le Pen oprostiti odnos njene stranke prema Hrvatskoj i Srbiji?

Foto: Hina

EKSTREMNA desničarka Marine Le Pen (48) kao drugoplasirana ušla je u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj. Iako joj ankete ne daju veliku šansu protiv Emmanuela Macrona, brojni svjetski mediji pozivaju na oprez.

Baš poput Trumpa (i Putina), Le Pen je brzo našla veliku podršku desničara širom svijeta. Naravno, razlog tome su njeni ekstremistički stavovi prema imigrantima i najava francuskog napuštanja NATO-a i EU, a što bi moguće bio zadnji čavao u lijesu ideje o europskom jedinstvu.

Štoviše, brojnim tradicionalistima koji (i u Hrvatskoj) otvoreno zagovaraju francusku ekstremnu desničarku ne smeta niti činjenica što se, iako je deklarirana katolkinja, dvaput razvodila.

No, stavovi njene stranke (i oca) prema Hrvatskoj i Srbiji nešto je što domaći pobornici Nacionalne fronte neće lako progutati. Ili hoće.

Naime, njen otac i osnivač Nacionalne fronte Jean Marie Le Pen dugogodišnji je prijatelj Vojislava Šešelja, čelnika srpskih radikala, političkog oca Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića i nikad osuđenog ratnog zločinca.

Karijera Jean Marie Le Pena obilježena je rasističkom i antisemitskom retorikom koja je išla toliko daleko da ga je vlastita kćer, nakon što ga je naslijedila na čelu stranke koju je osnovao, bila primorana izbaciti 2013. godine zbog jedne izjave o holokaustu.

No godinama prije, dok je Jean Marie bio vođa stranke, a njegova kćer visoki funkcioner Nacionalne fronte, nije se skrivala ljubav prema srpskim radikalima.

Mladi Vučić i Nikolić kraj svog političkog oca


U siječnju davne 1997. godine Jean- Marie Le Pen posjetio je sebi slične, Šešelja i njegove radikale u Srbiji. Šešelj je organizirao zajedničku konferenciju, a prizor s te konferencije danas izgleda zaista fantastično. Za stolom sjede vidno mlađi Vojislav Šešelj i njegov francuski gost, a tik iza njih na nogama stoje mladi Šešeljevi lavovi - Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, aktualni i budući predsjednici Srbije.

U kontekstu ovog teksta zanimljivo je zabilježiti, baš kako primjećuje The Washington Post u tekstu od 22. siječnja 1997. godine, da se Le Pen odmah u startu susreo s neugodnim novinarskim pitanjima. Naime, novinari su ga pitali kako je moguće da su se neki članovi njegove stranke za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije borili na hrvatskoj strani.

"Nemam objašnjena", promucao je Le Pen i pobjegao od teme rekavši da ne želi kopati "tamo gdje su rane i patnje još svježe".

Le Pen se na spomenutoj konferenciji hvalio dobrim srpsko - francuskim odnosima koji sežu, kako je rekao, još u Prvi svjetski rat. Obje su se strane usuglasile kako se treba zalagati za nacionalne vrijednosti i boriti protiv komunizma.


Štoviše, za vrijeme NATO-ovog bombardiranja Srbije zbog ponašanja i zločina na Kosovu, Le Pen je marširao Parizom u znak protesta tvrdeći da je srpski narod žrtva nasilja EU i NATO-a.

"Želim iskoristiti priliku da pozdravim mog starog prijatelja Jean Marie Le Pena koji je bio naš gost ovdje u općini Zemun. Ovdje je proglašen i za počasnom građanina. Želim da svoje pozdrave uputim i Marine Le Pen koja je danas predsjednik Nacionalnog fronta Francuske, stranke s kojom imamo veoma podudarna politička mišljenja, stavove i programe", starih se prijatelja lani sjetio Šešelj.

No, čini se da za dobar dio hrvatskih desničara ideja o zatvaranju granica i rušenju EU, koju predstavlja Marine Le Pen, prelazi nacionalni okvir pa im ni ovakvi istupi i stavovi Nacionalne fronte članica koje je i tada bila sadašnja kandidatkinja jednostavno ne smetaju.

Pročitajte više