Kako će se od ponedjeljka odvijati nastava? Evo plana i detalja po županijama

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja izvijestilo je u petak o modelima organizacije nastave po županijama te o broju covid-pozitivnih u školama po svim županijama, osim Šibensko-kninske i Istarske županije jer ministarstvu nisu dostavile podatke.

Nastava po A modelu, koji predviđa nastavu u školama, održava se u: Primorsko-goranskoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj županiji, zatim Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Gradu Zagrebu, kao i u Zagrebačkoj i Požeško-slavonskoj županiji. U Gradu Zadru nastava po modelu A bit će samo u osnovnim školama, kao i u Dubrovačko-neretvanskoj od 8. do 12. studenoga i u 39 škola Sisačke-moslavačke županije, a samo od 1. do 4. razreda u Bjelovarsko-bilogorskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Nastava na daljinu u nekoliko škola

Nastava po C modelu, ili nastava na daljinu, održava se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Zadarskoj županiji - OŠ Biograd na Moru od 5. do 8. razreda od 8. studenoga nadalje, Osnovna škola Obrovac od 5. do 8. razreda od 8. studenoga nadalje, od 8. do 19. studenoga u Ličko-senjskoj županiji - Osnovna škola Jure Turića, Gospić, Strukovna škola Gospić, Gimnazija Gospić, OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac, OŠ S.S. Kranjčevića Senj od 5. do 8. razreda i OŠ Luke Perkovića Brinje od 5. do 8. razreda, od 8. do 12. studenoga u Sisačko-moslavačkoj županiji - Gimnazija Sisak i još 13 škola A/C-model, u Osječko-baranjskoj županiji od 5. do 8. razreda i sve srednje škole, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 5. do 8. razreda i sve srednje škole od 8. do 12. studenoga te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji SŠ Metković, OŠ don Mihovila Pavlinović, SŠ fra AKM Ploče, SŠ Vela Luka, OŠ Braće Glumac Lastovo, Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Medicinska škola Dubrovnik, OŠ Vela Luka, OŠ Stjepana Radića, OŠ Opuzen i Gimnazija Metković.

Covid-pozitivnih učenika najviše je u Zagrebu (1458), Splitsko-dalmatinskoj županiji (592) i Primorsko-goranskoj (487), a najmanje covid-pozitivnih je u Ličko-senjskoj županiji (39).

U Hrvatskoj je 5085 ukupno pozitivnih učenika. U Zagrebu je najviše učenika u samoizolaciji, njih 2457, a najmanje ih je u Virovitičko-podravskoj, njih 19.

Ukupno je u Hrvatskoj 7209 učenika u izolaciji.

Ukupno je 808 covid-pozitivnih djelatnika u školama, a naviše u Zagrebu (147) te najmanje u Ličko-senjskoj županiji (10). U samoizolaciji je 119 djelatnika, a najviše je onih iz Zagreba (31), a najmanje iz Krapinsko-zagorske županije (1).

Donosimo pregled po županijama koje su to objavile.

Dubrovačko-neretvanska

Nakon što se 4. i 5. studenog 2021. godine nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije održavala online, odnosno po modelu C, preporuka Dubrovačko-neretvanske županije kao osnivača škola jest da se u ponedjeljak 8. studenog 2021. svi učenici vrate u školske klupe i nastave pohađati nastavu po modelu A.

Međutim, ako ravnatelji škola, u suradnji s dežurnim epidemiologom i lokalnim stožerom civilne zaštite, a sukladno Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanim s bolesti covid-19, koje je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i temeljem praćenja epidemioloških podataka i razvoja epidemiološke situacije na terenu zaključe kako isto nije moguće, nastava će se održavati po modelu B ili C, ovisno o svakoj pojedinoj školi.

Koprivničko-križevačka

Stožer je donio preporuku o održavanju kontaktne nastave (model A) uz pridržavanje svih epidemioloških mjera od ponedjeljka, 8.studenog za sve škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija. 

Ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije te preporukama vlade RH, nadležnih ministarstava i Stožera CZ RH i ovisno o pojedinačnim epidemiološkim situacijama u školama, model izvođenja nastave se može promijeniti, a o tome će škole i javnost biti pravovremeno obaviješteni. 

Školama su također upućene i preporuke o odgađanju svih mobilnosti i studijskih putovanja, s ciljem ograničavanja potencijalnog širenja zaraze koronavirusom.

Ličko-senjska

U suradnji i koordinaciji s lokalnim stožerima i ravnateljima škola s područja Ličko-senjske županije, a s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju na područjima pojedinih gradova i općina, u periodu od dva tjedna, od 8. studenoga do 19. studenoga 2021. godine nastava po modelu C – nastava na daljinu održavat će se u sljedećim školama:

  • Strukovna škola Gospić – Model C
  • Gimnazija Gospić- Model C
  • OŠ dr. Jure Turića Gospić – Model C
  • OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac (uključujući područne škole) – Model C
  • OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića - od 5. do 8. razreda – Model C
  • OŠ Luke Perkovića Brinje – od 5. do 8. razreda – Model C

Nastava u ostalim školama održavat će se po modelu A – nastava u školi.

Međimurska

Stožer civilne zaštite Međimurske županije preporučuje svim osnovnim i srednjim školama u županiji da od ponedjeljka, 8. studenoga 2021. godine nastavu organiziraju uživo, odnosno po A modelu.

S obzirom na specifičnosti svake škole; školski kurikulum, organizaciju nastave, broj učenika, raspoloživ prostor, potreban prijevoz učenika te posebice na epidemiološku situaciju u samoj školi i neposrednom okruženju, ravnatelji škola, sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti covid-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022., u suradnji s nadležnim tijelima osnivača mogu u svakom trenutku odlučiti da se ukupna nastava ili neki njezin dio iznimno organiziraju po drugom modelu.

Roditeljima učenika preporučujemo da ne šalju djecu u školu ako imaju bilo kakve simptome koji upućuju na bolest.

Osječko-baranjska

"Epidemiološka situacija nije dobra u cijeloj RH, pa tako ni na području naše županije.

Stoga smo u koordinaciji sa svim relevantnim osobama i institucijama te na temelju aktualnih pokazatelja donijeli odluku da još idući tjedan produžimo nastavu po modelu C za djecu od petog do osmog razreda osnovnih škola, kao i za učenike srednjih škola, dok će djeca od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađati po modelu A, u školi", rekao je načelnik Stožera Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Požeško-slavonska

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u petak je potvrdio 109 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a najavio je i da osnovnoškolci i srednjoškolci sljedeći tjedan nastavu prate iz školskih klupa.

U toj se županiji od zaraze koronavirusom trenutno liječe 432 osobe, od kojih je 14 osoba na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije obuhvaćene su 352 osobe.

Stožer je u petak usvojio i odluku da učenici osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Požeško-slavonska županija sljedeći tjedan idu normalno na nastavu.

Primorsko-goranska

"Nastava u školama odvijat će se po A modelu, odnosno uživo, dok svaki ravnatelj uz suglasnost lokalnog stožera i osnivača može odrediti drugačiji model. Covid-ambulantne trenutno se neće otvarati, a bude li potrebe, mogu se aktivirati u roku od 24 sata", izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac po završetku redovne sjednice na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u PGŽ-u.

Varaždinska

U osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije nastava će se od ponedjeljka, 8. studenoga nastaviti provoditi sukladno godišnjem planu i programu rada škola, odnosno po modelu A – nastava u školi.

Varaždinska županija je, kao osnivač škola, dala uputu ravnateljima da redovito konzultiraju Epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Odluka o eventualnoj promjeni modela održavanja nastave bit će donesena ovisno o broju zaraženih učenika te broju učenika i razrednih odjeljenja kojima je izrečena mjera samoizolacije.

Virovitičko-podravska

Od idućeg tjedna, učenici osnovnih i srednjih škola na području Virovitičko-podravske županije pohađat će školu "uživo", odnosno po modelu A. 

U slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja u pojedinoj školi, na pojedinom području koje je pod ingerencijom osnivača, odnosno Virovitičko-podravske županije, a u suradnji sa Stožerom civilne zaštite VPŽ, moći će se odlučiti i drugačije za pojedine škole, odnosno dati im suglasnost za privremeni prelazak na C model - nastavu na daljinu, ali prvenstveno na prijedlog pojedine školske ustanove za promjenom modela rada u skladu s epidemiološkom situacijom na tom području.

Inače, prema podacima javno objavljenim na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, na području županije u posljednja 24 sata bilježe se tri nova slučaja zaraze među učenicima osnovnih i srednjih škola.

Vukovarsko-srijemska

Nastavno na lošu epidemiološku situaciju u svezi epidemije covida-19, a u skladu s uputama Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, donosi se Odluka o nastavku nastave po MODELU C - nastava na daljinu, za sve školske ustanove (svi razredi), kojima je Vukovarsko-srijemska županija osnivač.

Odluka će se primjenjivati od 8. do 12. studenog 2021. godine.

Zadarska

Stožer civilne zaštite Zadarske županije i daje podržava održavanje nastave u školama po A modelu, a svaka škola, ovisno o epidemiološkoj situaciji, može zatražiti od osnivača prelazak na C model ako to bude potrebno.

Djeca trebaju ići u školu, važno je da imaju socijalni kontakt prvenstveno zbog njihovog mentalnog zdravlja, ali i kvalitetnijeg usvajanja nastavnog gradiva, zaključak je s današnjeg sastanka Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Grad Zagreb

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je prije nekoliko dana da će se nastava u gotovo svim zagrebačkim školama i dalje održavati uživo, a da će se, u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, donositi odluke o eventualnim promjenama modela zbog epidemije.

Pročitajte više